OBS: Du er nu offline

3F: Løslad faglig leder i Myanmar

U Theth Hnin Aung, der er formand for et af Myanmars industriarbejderforbund, har siddet fængslet siden juni uden kontakt til familie eller advokat på grund af sin modstand mod militærdiktaturet. Han er blot en blandt mange.

Undertrykkelsen af faglige ledere i Myanmar vokser. U Theth Hnin Aung, generalsekretær i industriarbejderforbundet MICS-TUsF, sidder fængslet på sjette måned uden dom.

Aung står anklaget for at støtte landets demokratiske bevægelser og risikerer op til i alt fem års fængsel.

U Thet Hnin Aung var forinden efterlyst for sin støtte til de folkelige protester mod militærkuppet den 1. februar og sin kontakt til den civile ulydighedsbevægelse. Han står anklaget for brud på straffeloven og loven om ulovlig foreningsaktivitet. 

Han blev først tilbageholdt i et forhørscenter i byen Shwe Pyi Thar i over en måned og senere forflyttet til det berygtede Insein-fængsel i Yangon. 

Imens ransagede militæret forbundets kontor i Mandalay den 14. juni og i Yangon 15. juni. 

Ifølge de informationer, der er kommet ud fra fængslet, har U Theth Hnin Aung hverken fået lov til at se sin familie eller en advokat. Han havde da heller ikke en forsvarsadvokat ved sin side, da det første retsmøde fandt sted den 20. september.

Fagforeningslederen har haft helbredsproblemer og været indlagt på fængselshospitalet med blødninger i maven.

Klapjagt på tillidsfolk

Aung er blot en af én ud af en lang række fængslede fagforeningsfolk i Myanmar. 

Tillidsfolk forfølges systematisk af landets nye styre, og mange må flytte fra sted til sted for ikke at ende i fængsel, når soldater ransager fabriksområder og boligområder med de nye militærlove i hånden. 

- Fagligt aktive bliver jagtet og arresteret, og de anholdte bliver torteret under militær-regimet. Hvis man er modstander af diktaturet, kan selv dine familiemedlemmer blive anholdt og mishandlet, fortæller Khaing Zar, der står i spidsen for Myanmars andet store industriforbund, IWFM. Det uddyber hun i et interview, som du kan læse her.

Juntaen inddrager fagforeningernes tilladelse, faglige ledere har fået suspenderet deres pas, og regimet har forbudt en række organisationer.

- Myanmars ”union busters,” kan nu nøjes med at udpege de faglige ledere, så kommer militæret og henter dem.  Fagligt aktive opererer og lever derfor i høj grad under jorden i zoner kontrolleret af etniske grupper, der er imod militærjuntaen, fortæller Tobias Bavnsgaard, koordinator af 3F’s arbejde i Asien.

3F og den internationale fagbevægelse kræver U Theth Hnin Aung og de øvrige faglige ledere og politiske fanger løsladt øjeblikkeligt. Det vurderes, at der er over 8.100 fængslede og omkring 2.000 arrestordrer, udstedt af militærjuntaen.

Fagbevægelse og menneskeretsorganisationer i Myanmar kræver også forenings-, forsamlings- og ytringsfriheden tilbage i landet og opfordrer til omfattende sanktioner mod kupmagerne.

MICS-TUsF har været en af 3F's samarbejdspartnere i Myanmar siden 2017. Fagforbundet organiserer blandt andet arbejdere på tøjfabrikker og i fødevareindustrien.