Kort nyt
72 dræbt i fabriksbrand
Katastrofe i Filippinerne, Mærsk-strejke afsluttet og debat om dansk udviklingsbistand.
Bekymrede pårørende uden for skofabrikken Kentex i Manila.
72 mennesker omkom, da en skofabrik i Filippinernes hovedstad, Manila, brød i brand den 13. maj. Nøjagtig som det har været tilfældet ved andre fabriksbrande i Asien, blev tragedien mangedoblet af, at arbejderne var lukket inde. Overlevende ansatte fortæller blandt andet om tremmer for vinduerne.
- Folk skreg om hjælp, mens de holdt fast i tremmerne, fortæller Randy Paghubosan, overlevende arbejder på fabrikken, til nyhedsbrevet AFP. Branden blev udløst af svejsearbejde i nærheden af brandfarlige kemikalier, ifølge lokale medier.
Filippinernes præsident, Benigni Aquino III, langede deb 1. juni hårdt ud efter det mangelfunde tilsyn med fabrikken og bebuder retsforfølgelse af de ansvarlige for branden. Præsidenten har beordret nye tilsyn af 300.000 fabrikker i Manila og omegn.
Colombia: Nyt mord på fagligt aktive
Endnu en fagforeningsmand er blevet dræbt i Colombia. Den 12. maj blev Carlos Alberto Chacón, aktiv i undervisningsforbundet ADEC myrdet. Han blev dræbt af 16 kugler affyret fra en forbipaserende bil med ukendte gerningsmænd. Det oplyser landsorganisationen CUT.
Colombia har i årevis været blandt de farligste lande for fagligt aktive.
Debat: Partier har forældet syn på bistand
Partierne hænger fast i et ældgammelt billede af bistanden og mangler en bedre indsigt i maskinrummet, når de ønsker at sænke bistanden. Det mener Mads Bugge Madsen, sekretariatsleder for Ulandssekretariatet.
- Det blå hold er som bekendt ude med riven efter bistanden – omkring to en halv milliard kroner af den. En så stor nedskæring, som to en halv milliarder kroner er, kan ikke undgå at få store og dybe konsekvenser for Danmarks internationale anseelse og indflydelse og på danske virksomheders fremtidige muligheder på kommende eksportmarkeder.
Det skriver Mads Bugge Madsen i debatindlægget Bistandsbesparelser er udtryk for mangel på indsigt. Læs mere på altinget.dk
Strejke i Mærsk-havn slut
Efter 24 dages strejke har havnearbejderne i havnen i Callao i Peru opnået en overenskomst med Mærsk-selskabet APM Terminals. Det oplyser det internationale transportarbejderforbund, ITF.
Aftalen løber frem til 2016 og indeholder lønstigninger, lån til lægehjælp og erstatninger i tilfælde af arbejdsulykker.
APM Terminals har desuden forpligtet sig til ikke at diskriminere strejkende arbejdere og stille faciliteter til rådighed for fagforeningen, ifølge ITF.
- Arbejderne stod sammen i konflikten. De holdt fast på trods af brugen af marinesoldater og søfolk, der udførte havnearbejdernes arbejde under dele af strejken, siger Antonio Fritz, regional koordinator for ITF i Latinamerika.
Under strejken fik havnearbejderne i Callao støtte fra blandt andre de danske havnearbejdere, ITF og kolleger i sydamerikanske havne. Callao har Perus største containerhavn.