OBS: Du er nu offline

Usikre job skaber fattigdom i Spanien

Lav arbejdsmarkedsloven om, lyder kravet fra spansk fagbevægelse til landets nye regering.

14 procent af spanierne er arbejdende fattige, og én ud af fem lever i risiko for fattigdom. Nu kræver fagbevægelsen en ny politik.
14 procent af spanierne er arbejdende fattige, og én ud af fem lever i risiko for fattigdom. Nu kræver fagbevægelsen en ny politik.

Antallet af usikre job er eksploderet i Spanien de seneste år. Landet har en af de højeste forekomster af atypiske ansættelser i Europa.

27 procent af spanierne arbejder på midlertidige kontrakter, og otte procent af arbejdsmarkedet består af folk, der ufrivilligt er på deltid.

Mellem 2012 og 2018 er der tegnet 11 millioner korte kontrakter uden sikkerhed for jobbets længde. 3,4 millioner af ansættelserne stoppede, inden der var gået et år. 

Især blandt unge er usikkerheden og antallet af atypiske, såkaldt prekære job, vokset, og de bliver ikke vekslet til permanente job, viser en ny rapport fra fagforbundet CCOO.

Den udvikling skal vendes nu, mener spansk fagbevægelse

- Den er et resultat af arbejdsmarkedsreformer, der blev gennemført i 2012. Nu er det nødvendigt at skabe permanente kontrakter og stabile job, siger Lola Santillana, faglig sekretær i CCOO.

Lavere løn end før krisen

Sidste år kontaktede landets Arbejdsministerium 80.000 virksomheder, der blev mistænkt for misbrug af midlertidige ansættelser.

Spanien mistede 18 procent af alle job under finanskrisen. De seneste år er arbejdsløsheden igen faldet, men de nye job, der bliver skabt, er langt mere usikre. Det er medvirkende til, at Spaniens arbejdere stadig har en lavere realløn end før finanskrisen i 2008, på linje med arbejdere i syv andre EU-lande.

Fagbevægelsen kræver derfor, at den nyvalgte socialistiske regering laver ændringer af de reformer, som efter finanskrisen sigtede på at øge udbuddet af arbejdskraft. Reformerne blev gennemført af det borgerlige Partido Popular i 2010 og 2012 og skete efter pres fra Den internationale valutafond, IMF, EU og Den Europæiske Centralbank - den såkaldte trojka - der lånte landet penge.

Færre på overenskomst

Reformerne svækkede de kollektive aftaler og var medvirkende til, at antallet af spaniere, der var dækket af en overenskomst, faldt fra 12 millioner til 8,5 millioner mennesker frem til 2016. Samtidig mistede fagbevægelsen 600.000 medlemmer. 

14 procent af spanierne er i dag arbejdende fattige og har svært ved at klare basale udgifter, selvom de er i arbejde. Næsten en tredjedel af de spanske børn lever i fattigdom.

Forventer reformer

De to store faglige organisationer CCOO og UGT har fortalt den socialistiske premierminister Pedro Sanchez, at de forventer en “progressiv leder, der tilbageruller arbejdsmarkeds- og pensionsreformerne” under den nye regering.

Socialistpartiet vandt valget 28. april i år med 123 mandater ud af 350. Fagbevægelsen har siden kritiseret, at de lovede arbejdsmarkedsreformer ikke har været en del af de planer, som regeringen efter valget har fremlagt for EU. 

Sanchez overtog posten efter et mistillidsvotum i juni 2018, men har indtil valget ikke haft flertal for at ændre arbejdsmarkedsloven.