Et dekret fra Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukaschenko, truer med at rive tæppet væk under landets mange arbejdsløse.
Det drejer sig om hans “bekendtgørelse mod parasitisme”, som dekretet kaldes. Det er en særlig skat, der rammer borgere, som ikke har bidraget til finansieringen af ??statens udgifter i mindst 183 dage på et år. Skatten svarer til 20 dagslønninger - eller omkring 1.800 kroner. Den nuværende gennemsnitlige månedsløn i landet svarer til omkring 2.600 kroner.
Dekretet blev vedtaget i april 2015. Ifølge regeringen er det en måde at bekæmpe den sorte økonomi på, men reelt har dekretet mest påvirket de mennesker, der har mistet deres job på grund af landets økonomiske krise.
Hviderusland er inde i en dyb økonomisk recession for tredje år i træk. Hver måned mister omkring 9.000 arbejdere deres job. Understøttelsen udgør et beløb, der svarer til omkring 70 kroner om måneden.
Tusinder søger hjælp hos fagforeninger
Den uafhængige hviderussiske fagforening for arbejdere i elektronikindustrien, REP, og den største uafhængige fagforening i landet, BNP, har derfor indledt en landsdækkende kampagne mod dekretet.
REP var den første organisation til at gøre opmærksom på dekretet og har krævet, at regeringen annullerer den. I de sidste uger er arbejdere begyndt at komme i massevis til REP’s og BNP’s kontorer for at søge hjælp. Faglige sekretærer, aktivister og frivillige har forberedt juridiske klager, forklaret arbejderes rettigheder og udarbejdet retssager. For hver dag vokser protesterne mod dekretet.
17. januar startede REP en underskriftindsamling for at få regeringen at stoppe dette overgreb på almindelige arbejdere. Initiativet blev støttet af de oppositionelle partier og bevægelser i landet. På bare et par uger har de indsamlet omkring 80.000 underskrifter. Det er usædvanligt mange i det autoritære Hviderusland. I enkelte tilfælde har hviderussisk politi tilbageholdt fagforeningsaktivister, der har indsamlet underskrifter. Man har konfiskeret deres underskrifter og anklaget dem for at arrangere ulovlige demonstrationer.
Alle underskrifter, med navne og telefonnumre på underskriverne, er blevet sendt til præsidenten og parlamentet. Fagforeningen venter stadigvæk på et svar.
Største protester siden 2010
Underskrifterne er ledsaget af de største protester i Hviderusland siden 2010 - blandt andet i byerne Gomel, Mogilev, Brest, Grodno og Vitebsk. I det centrale Minsk har 3000 arbejdere gennemført en demonstration mod det omstridte dekret. De vedtog en resolution med et krav om at annullere præsidentdekretet og gav myndighederne en måned til at reagere.
- Vi er opmuntret af folks handlekraft og håber at vinde denne kamp. Vi skal tvinge myndighederne til at afskaffe dette skammelige dekret. Vi har stadig meget at gøre. Vores kamp fortsætter, siger Gennadij Fedynich, leder af fagforbundet REP.
Kampagnen foregår dog ikke uden repressalier. 27 medlemmer af REP er blevet straffet for deres aktiviteter. Heraf er 13 blevet idømt såkaldt administrativ detention - en fængselsstraf på mellem 1 og 15 dage - to aktivister har fået advarsler, og 10 er blevet idømt bøder.
3F støtter REP's og BNP's arbejde gennem rådgivning og uddannelse.