OBS: Du er nu offline

Kort Nyt: Undertrykkelse i Colombia og Hviderusland

Hjælp ofrene for katastrofen i Mozambique, Malawi og Zimbabwe. Og læs mere om fængsling i Hviderusland og mord i Colombia.
Af 
 

Hviderusland: Formand igen arresteret

Formanden for den hviderussiske fagforening REP, Gennady Fedynich, blev lørdag aften arresteret af hviderussisk politi. Han blev hentet i sin lejlighed, hvor han afsoner en dom på fire års husarrest for skattesnyd. Politiet påstår, at han har været beruset, hvilket er en overtrædelse af vilkårene under dommen. Fagforeningen mener, det er ren chikane for at lukke munden på den uafhængige fagbevægelse, der lige nu mobiliserer mod en ny lov, der straffer arbejdsløse med prisforhøjelser på el, vand og varme. 

- Jeg er ædru og har ikke overtrådt dommens bestemmelser, udtalte Gennady efter arrestationen.
Ifølge dommen må han ikke befinde sig udenfor lejligheden efter klokken 19 på hverdage og slet ikke forlade den i weekenden. 

Formanden og forbundets kasserer fik med skattedommen forbud mod at indtage poster i fagforeningen. Det krænker foreningsfriheden, fordi det fratager medlemmerne retten til at vælge de ledere, de ønsker, lød kritikken fra international fagbevægelse.

Solidaritet med ofrene for katastrofen i Mozambique, Malawi og Zimbabwe!

Fra sit møde i Geneve 22. marts opfordrer den internationale fagbevægelse kraftigt sine medlemmer til at støtte redningsarbejdet og genopbygning af de katastroferamte områder i Mozambique, Malawi og Zimbabwe. Også at bidrage til, at økonomien hurtigst muligt kommer på fode, så der skabes ordentlige job.
De globale fagforbund og hovedorganisationen, ITUC, udtaler, at klimaforandringer er årsag til den ekstremt kraftige cyklon, der har ramt langt over en million mennesker. Derfor lover ITUC’s medlemsorganisationer at øge klima-indsatsen. Organisationerne sender deres medfølelse til ofrene og hylder redningsfolkene og de mange frivilliges indsats.
3F International bakker op om opfordringen. Du kan støtte via en af de danske organisationer, der er i gang, for eksempel Læger Uden Grænser.

28 colombianske fagforeningsfolk myrdet i 2018

Colombias nationale fagforeningsskole har opgjort antallet af overgreb og vold mod fagforeningsfolk i landet i 2018. Der var i alt 194 sager. Der blev registreret hele 28 drab af fagforeningsfolk, hvilket er ni flere end i 2017. 

De fleste af de 194 sager er dødstrusler. Ofte med krav om at faglige ledere skulle trække sig. De paramilitære grupper står for over halvdelen af sagerne. 

Angreb mod fagforeningernes lokaler steg også i 2018. Der var 36 registrerede tilfælde mod 9 i 2017.

Da fredsaftalerne med guerillagruppen FARC blev indgået i 2016, blev der samtidig vakt et håb om fredelig udvikling. Men det er siden gået tilbage med sikkerheden for sociale ledere og forkæmpere for menneskerettighederne.