Bangladesh: Danske politikere mødte anklagede arbejdere
I begyndelsen af april besøgte en gruppe danske Folketings-politikere 3Fs kontor i Bangladesh’ hovedstad, Dhaka. Her kunne de blandt andet møde Babul Akter, formand for fagforbundet BGIWF og tøjarbejderne Ibrahim og Eshad.
De fagligt aktive beskrev, hvordan arbejdsnedlæggelser i december 2016 blev mødt af omfattende undertrykkelse.
De to medlemmer blev fængslet, udsat for opdigtede anklager og kun løsladt efter omfattende international solidaritet, fortalte de. Anklagerne opretholdes dog og kan i yderste tilfælde føre til dødsstraf.
De danske politikere hørte desuden om 3F’s indsats i landet. Delegationen bestod af Jakob Ellemann-Jensen (V), Trine Bramsen (S), Søren Søndergaard (EL), Pernille Schnoor (ALT), Karina Due (DF) og Karin Gaardsted (S).
Læs Trine Bramsens kommentar efter besøget her.
Fagforeninger splittet i Sydafrika
Sydafrikansk fagbevægelse er blevet splittet over holdningen til præsident Jacob Zuma fra ANC.
Med metalarbejderforbundet Numsa i spidsen er en række fagforbund trådt ud af den største sydafrikanske LO, Cosatu og har dannet en ny faglig landsorganisation under navnet Saftu.
Det sker blandt andet i protest mod regeringspartiet ANC, der beskyldes for ikke at føre en politik for arbejderne og de sorte fattige.
Numsa er landets største fagforbund, men Saftu er med sine 700.000 medlemmer betydeligt mindre end Cosatu. Læs mere i næste nummer af nyhedsbrevet.
Global fagbevægelse: Brug for en lønstigning
Verdens arbejdere har brug for højere løn. Det var budskabet fra det internationale fagforbund, ITUC, på Arbejdernes Internationale Kampdag, den 1. maj, som blev fejret af fagforeninger og arbejdere verden over. Ifølge Ituc er der grund til bekymring.
- De landvindinger, som generationer af arbejdende mennesker fejrede den 1. maj, er under bestandig og systematisk angreb i en tid, hvor magtfulde multinationale selskaber og en lille elite af ekstremt rige styrer den globale økonomi, advarer Sharan Burrow, generalsekretær i Ituc.
Hun peger på, at 79 % af verdens arbejdere ifølge undersøgelser mener, at deres lands mindsteløn er for lav til at leve et værdigt liv.