Krisen i tøjindustrien i det sydlige Asien rammer arbejdernes bestræbelser på at organisere sig og opnå basale rettigheder. Beskæftigelsen falder dramatisk på grund af krisen, men fagbevægelsen kæmper for at bevare den faglige organisering.
En række af de fagforbund, som 3F samarbejder med, oplever, at tillidsfolk og faglige ledere bliver fyret med coronakrisen som undskyldning. Det samme gælder menige medlemmer.
- Firmaer med flere fabrikker, vælger ofte at lukke den fabrik, der har faglig organisering, siger Khaing Zar, formand for industriarbejdernes forbund IWFM i Myanmar. Men lukning af en hel fabrik gør det svært at rejse en faglig sag.
Hun fortæller, at forbundet lige nu arbejder med syv aktuelle sager om uretmæssige fyringer af faglige ledere og medlemmer. Forbundet kræver ikke bare, at de genansættes uden tab af pension, anciennitet osv., men også løn for den periode de har været afskediget.
Fire af sagerne handler om leverandører til medlemmer af ACT, der er et samarbejde for overenskomster og anstændig løn. Godt 20 store tøjfirmaer har tilsluttet sig samarbejdet, bl.a. H&M, Inditex og danske Bestseller efter aftale med det globale fagforbund, IndustriALL.
Retten til at organisere sig
Omkring 160 leverandører i Myanmar til disse tøjfirmaer har sidste år skrevet under på en aftale med fagforbundet om retten til at organisere sig fagligt. De forhandler nu om en model for konfliktløsning, som kan afgøre om fyringer er i strid med principperne i aftalen.
- 3F har siddet med ved forhandlingerne for at støtte IWFM, siger Tobias Bavnsgaard der er leder af 3F’s program i Asien. 3F har også bistået ved en konkret fyringssag hos en leverandør til Bestseller.
- Vores støtte i landet går til fagforbund, som kan hjælpe, rådgive og uddanne fagforeningerne på de enkelte fabrikker og hjælpe med at organisere flere. Dem er der to af, og vi støtter begge i at udvikle sig til stærke organisationer, der kan forsvare medlemmernes rettigheder blandt andet gennem at udvikle et bedre arbejdsretsligt system end det, de har i dag.
Krænkelse af rettigheder er ikke nyt
Union busting – eller bekæmpelse af fagforeninger - er langt fra et nyt fænomen: Fagforeninger har kun været lovlige i Myanmar i de seneste 8 år. Mange arbejdsgivere vil gerne af med dem igen.
Fyringer af fagforeningsfolk tog voldsomt til i Myanmar da landets regering udsendte et dekret i 2018 om, at ny-organiserede uden registrering i Arbejdsministeriet ikke kunne få deres sag arbejdsretligt behandlet. De måtte gå til de civile domstole.
For at råde bod på dette store hul i retten til at organisere sig, satte IWFM gang i en kampagne mod fyringer og gik også i gang med at forhandle en vejledning om foreningsfrihed med de store tøjkoncerner og deres leverandører. Her blev den internationale ACT proces en ramme for forhandlingerne.
Kritik af Bestseller-leverandører
Flere af leverandørerne bruger nu nedgang i produktionen og regler om social afstand til at slippe af med fagligt organiserede.
To sager har for nylig været omtalt i dagbladet Information. Det drejer sig om fabrikkerne Huabo Times og Rui-Ning, der bl.a. producerer til Bestseller. På Huabo Times er de fyrede erstattet af nye ansatte, ifølge Information.
Bestseller har undersøgt sagen, men oplyser, at selskabet ikke har fundet beviser på diskrimination af fagligt organiserede.
- Vi har talt med arbejdere, ledere og myndigheder, men har ikke kunne se, at afskedigelserne er i strid med vores code of conduct. Vi har alligevel bedt en lokal ngo om at foretage yderligere undersøgelser af de to sager, fortæller Dorte Rye Olsen, bæredygtighedschef i Bestseller.
3F: Samarbejder med firmaer for at forsvare fagforeninger
-Vi samarbejder med alle danske firmaer – bl.a. Bestseller - så længe det forbedrer muligheden for at partnerne kan organisere sig og forbedre forholdene for deres folk på fabrikkerne, forklarer Jesper Nielsen, leder af 3F International.
Det sker blandt andet i samarbejde med Arbejdsmarkedskonsortiet, hvor 3F arbejder på at styrke fagforeningssiden på arbejdsmarkedet og i et projekt sammen med Dansk Initiativ for Etisk Handel, Syddansk Universitet og Bestseller. Projektet går under navnet MYPOD.
- Når vi ser, at arbejdere organiserer sig på enkelte fabrikker, opfordrer vi dem til at melde foreningen ind i et fagforbund, helst et som også er medlem af et internationalt forbund. De står alt for svagt alene. De aftaler, forbundene og det internationale forbund har indgået, er vigtige redskaber for at kunne forsvare retten til organisering og overenskomst-forhandling, fortsætter han.
Også i Bangladesh angribes arbejdernes rettigheder massivt under krisen: Her har har bl.a. tøjfirmaet Windy Group fyret 3.000 arbejdere i strid med loven. Det sker ifølge fagforbundet NGWF for at sætte en stopper for faglig organisering på gruppens syv fabrikker i landet.
Windy group er leverandør til bl.a. H&M, ZARA, Tesco, Kmart, Walmart, Next, Mango og Primark.
Lignende sager dukker op i blandt andet Indien, Pakistan og Sri Lanka.
3F og IWFM har samarbejdet siden 2017 med støtte fra Danida.