Den 30. juni protesterede ukrainske arbejdere mod en omstridt lovreform. Landets nye regering har fremlagt neoliberale reformer af arbejdsmarkeds-lovgivningen som vil medføre afskaffelse af nogle af de mest centrale faglige rettigheder i landet. Det fik folk på gaden, og de pressede det ukrainske parlamentet til at udsætte behandlingen af lovforslaget.
Bygningsarbejderforbundet PROFBUD, som 3F samarbejder med, deltog i de landsdækkende demonstrationer. Hovedformålet med protesterne var at få taget det berygtede lovforslag nummer 2681 af bordet. Vedtages loven om fagforeninger, kan det risikere at underminere fundamentet for den ukrainske fagbevægelse.
Forbud og overvågning
For eksempel indeholder forslaget et forbud mod at danne en faglig organisation på små og mellemstore virksomheder. Store dele af fagbevægelsens ejendom vil blive konfiskeret, og regeringen vil også fjerne fagbevægelsens ret til automatisk at opkræve medlemskontingent. Særlige kontrolkommissioner skal være obligatoriske i nye faglige organisationer, hvor arbejdsgivere skal kunne deltage for at overvåge fagforeningens aktiviteter. Det vækker også stor bekymring, at lovforslaget indeholder en række begrænsninger i fagforeningers ret til at forhandle overenskomster og indgå i social dialog.
Den europæiske og internationale fagbevægelse kritiserer, at fagbevægelsen ikke er blevet konsulteret i processen, og at lovforslaget bryder med de internationale standarder, som Ukraine har tilsluttet sig. ”Det vil underminere Ukraines position som en pålidelig international handelspartner” siger det Europæiske bygningsarbejderforbund, EFBWW bl.a. i en protestudtalelse til Ukraines præsident og formanden for det Ukrainske parlament.
Også formanden for det internationale landbrugs- og fødevarearbejderforbund IUF, Sue Longley, kræver, at Ukraine tager lovforslaget af bordet og indkalder fagbevægelsen til ny dialog om en reform.
Første skridt mod enhed
Det var første gang den traditionelle fagbevægelse FPU og den uafhængige fagbevægelse samarbejdede omkring en national faglig demonstration, og det kan derfor være et stort skridt på vej mod større samling i den ukrainske fagbevægelse.
En samlet ukrainsk fagbevægelse kræver :
1. At regeringen stopper lovgivning, der krænker borgernes rettigheder at organisere sig i fagforeninger.
2. At det ukrainske parlament trækker loven tilbage. Reformer af fagforeningslovgivning bør kun gennemføres i samarbejde og efter konsultation med fagbevægelsen.
3. At regeringen stopper med planerne på at indføre lovgivning, der fratager fagforeningers og arbejdsgiveres rettigheder til lige repræsentation i de ukrainske socialsikringsfonde.
4. At regeringen afskediger Halyna Tretyakova, der leder regeringens arbejde for at reformere arbejdsmarkedet og socialpolitikken i Ukraine, da hun er fjendtlig overfor fagbevægelsen og Ukraines arbejdere.
5. At regeringen genoptager økonomisk og anden støtte til arbejdstagere, der er mest berørt af den økonomiske krise, forårsaget af Corona-virus. Herunder udbetale lønrestancer til ansatte i statsligt ejede virksomheder.
6. At regeringen stopper med at spare i sundhedssektoren og afskedige sundhedsarbejdere. Denne i forvejen pressede gruppe skal i stedet have anstændige lønninger og sikres ordnede arbejdsvilkår under COVID-19-pandemien.