OBS: Du er nu offline

3F indsamler knap en million til arbejdere i klemme

Danmarks største fagforbund har indsamlet mere end 900.000 kroner i støtte til filippinske chauffører og en trængt fagbevægelse i Jordan.

Det er blandt andet 27 filippinske lastvognschauffører, der er blevet indsamlet penge til. (
	Privat)
Det er blandt andet 27 filippinske lastvognschauffører, der er blevet indsamlet penge til. ( Privat)
Af 
 

En lille million kroner til gavn for udenlandske chauffører og bygningsarbejdere, der har slået sig på et nådesløst arbejdsmarked.

Så meget er der kommet ud af to indsamlinger, som fagforbundet 3F har sat i værk.

I alt 903.000 kroner er der samlet ind fra private bidragsydere, organisationer og 3F selv.

Mere end en halv million kroner, 537.000, er sendt videre til fagbevægelsen i Jordan i Mellemøsten, der kæmper med at hjælpe tusinder af krigsramte flygtninge fra nabolandet Syrien.

LÆS OGSÅ: Indsamling: Arbejdere i Jordan betaler prisen for krigen

- Pengene skal bruges til at hjælpe bygningsarbejdernes fagforening i Jordan, så de kan bekæmpe social dumping og hjælpe med at sikre rettigheder og uddannelse til de syriske flygtninge, siger Jesper Nielsen, der er afdelingsleder i 3F International.

Groft udnyttet

Den langvarige borgerkrig i Syrien har sendt over en million flygtninge til Jordan, og her bliver desperate mennesker alt for ofte groft udnyttet af skruppelløse arbejdsgivere.

Blandt andet som billig arbejdskraft inden for byggeriet, hvor syrerne arbejder under lovløse forhold og bliver snydt for løn.

Det går både ud over de syriske krigsflygtninge og de jordanske bygningsarbejdere, som oplever et enormt pres på job og rettigheder.

LÆS OGSÅ: Jordansk fagforeningsformand takker 3F for støtte

Den jordanske fagbevægelses modsvar er at hjælpe deres syriske kolleger med at få forbedret deres forhold, og det skal den halve million kroner fra 3F-indsamlingen nu hjælpe med.

Pengene er primært indsamlet fra 3F-medlemmer og forskellige afdelinger af fagforbundet.

Hjælp til filippinske chauffører

Den anden del af pengene er gået til de meget omtalte filippinske lastvognschauffører, der kørte dag og nat for en sulteløn på 15-20 kroner og boede i slumlignende barakker hos den danske vognmandsvirksomhed Kurt Beier Transport i Padborg.

27 filippinske chauffører er blevet støttet med lidt over 366.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Filippinske arbejdere bor i slumlejr i Danmark

Jan Villadsen, der er formand for Transportgruppen i 3F, er stolt over den store opbakning til de nødstedte filippinske chauffører.

- Chaufførerne stod i Padborg mange tusinde kilometer hjemmefra uden løn og uden penge. Alle med familier hjemme i Filippinerne, der var dybt afhængige af deres løn. Det er solidaritet, så det basker, at vi kan hjælpe de mennesker, siger Jan Villadsen.

3F trådte til med hjælp

Fagbladet 3F kunne i oktober sidste år afsløre de usle vilkår, som filippinerne boede og arbejdede under, og det førte hurtigt til politianmeldelse af Kurt Beier Transport.

LÆS OGSÅ: 3F laver indsamling til filippinske chauffører

I starten af november 2018 kom det danske Center mod Menneskehandel filippinerne til undsætning, ligesom en række andre europæiske lande tog skridt til at beskytte Kurt Beier Transports chauffører mod menneskehandel. Herefter iværksatte 3F en indsamling.

Transportgruppen i 3F har selv bidraget med 100.000 kroner til indsamlingen for de filippinske chauffører.

Både indsamlingen til de filippinske chauffører og bygningsarbejderne i Jordan er revisorgodkendt.