HK-formand: Rejse satte gang i solidaritetsarbejde
Butiksansatte er nødt til at svare på spørgsmål fra kunderne om forhold på de fabrikker, hvor tøjet er produceret, siger Mette Høeg fra HK Handel.
Mette Høeg fortæller på 3F's solidaritetskonference.
Et wake up call.
Det kalder Mette Høeg, formand for HK Handel Hovedstaden, sin tur til Bangladesh tidligere på året.
Mette Høeg besøgte landet sammen med arbejdsmiljørepræsentanter fra butikker i København – blandt andet fra Ikea, Coop og Irma – for at se nærmere på forholdene for dem, der producerer meget af det tøj, der sælges af butiksansatte verden over.
- Vi ville gerne have set de fabrikker, der producerer tøj til Salling Group, men der kunne vi ikke komme ind. I stedet gik vi undercover og så uformelle fabrikker i små lejligheder midt i byen. Forholdene var ubegribelige, fortæller Mette Høeg.
Børn på ni år syr tøj
De uformelle fabrikker syer til hjemmemarkedet i Bangladesh, og forholdene er ofte betydeligt værre end på andre tøjfabrikker.
- Der er monsterbeskidt. Børn ned til 9-10-årsalderen bor og arbejder der seks dage om ugen og får næsten ingenting for det. Det fortsætter, indtil de er 30 år. Så rejser de hjem til landsbyen, fordi øjnene og kroppen er færdige. De står tilbage uden pension eller anden indtægt, forklarer Mette Høeg.
På 3F’s internationale konference i september fortalte hun, hvordan 200.000 mennesker arbejder og lever i et kaos på de uformelle fabrikker, der producerer til hjemmemarkedet i Bangladesh.
- Samtidigt var det en øjenåbner for os at møde den lille lokale fagforening. De kæmper for at forbedre arbejdsmiljøet, som er deres største problem.
Vi skal gøre noget herhjemme
De fagligt aktive HK’ere mødte 3F’s ansatte i Bangladesh og rejste fra landet med en overbevisning om, at der er brug for solidaritet mellem butikker i Danmark og fabrikker i det sydlige Asien.
- Vi lånte 3F’s lokaler og fik indtryk af, hvordan forbundet samarbejder med fagforeninger i Bangladesh. Det inspirerede os til at komme hjem og gøre noget i vores egne overenskomstforhandlinger, siger Mette Høeg.
HK Handel Hovedstaden har nu fået indført en passus i overenskomsten om, at der skal oprettes et videnscenter om digital handel og et om bæredygtighed og arbejdstagerrettigheder. Indtil videre er 54 HK’ere tilmeldt et kursusforløb i hovedstaden om temaet.
Forbrugerne kræver svar
- Sådan en rejse satte skub i en masse ting. Pludselig hang verden sammen. Vi er nødt til at lære, at vi er en del af noget større, uddyber HK-formanden.
- Vi har en holdning til dem, der producerer varerne, og fremtidens forbrugere ønsker også, at vi kan svare på meget mere, end vi kan i dag. Samtidigt skal danske firmaer holdes til ansvar for deres forhold i udlandet, siger Mette Høeg.