Carlsberg i Malawi lukkede døren for danske tillidsfolk
To danske tillidsfolk kunne ikke komme ind til deres kolleger på Carlsbergs bryggeri i Malawi. Det skabte blot større nysgerrighed i forholdene.
Af 3F international solidaritet
Carlsberg fylder meget i Malawi. Her ligger koncernens eneste bryggeri i Afrika, og her er fodboldlandsholdet sponseret af Carlsberg. Der er grønne facader og Carlsberg-logoer på selv de mindste udskænkningssteder og reklamer langs vejene med velkendte slogans som ”It calls for a Carlsberg” og mindre kendte som ”My country - My Carlsberg”. Selv på nogle af politiets afspærringer er der påskrevet ”drive responsible” med grøn skrift og den karakteristiske humleblomst.
Derfor er det oplagt at starte et solidaritetsarbejde op mellem 3F'ere på Carlsberg i Danmark og bryggeriarbejdernes fagforening i Malawi - Forbundet for Hotel, Restauration og Føde- & Drikkevarebranchen, HFPCWU.
I begyndelsen af december rejste en københavnsk tillidsmand og en faglig sekretær fra 3F til Malawi for at besøge bryggeriet og udveksle erfaringer med tillidsrepræsentanter og arbejdere.
Ville se på Carlsbergs samfundsansvar
- Vi blev spurgt, om vi var interesserede, på forbundets internationale solidaritetskonference, og besluttede at se, hvor meget vi kunne rykke. Det ville være spændende at se, hvordan Carlsberg konkret bruger sin CSR-politik (virksomhedens samfundsansvar, red.) i Afrika, siger Bjørn Haar, faglig sekretær i 3F Frederiksborg og tidligere tillidsmand på Carlsberg.
Det viste sig dog ikke at være så let at komme ind på bryggeriet og tale med de ansatte, sådan som det var aftalt med den lokale fagforening.
- Carlsberg i Malawi ville pludselig ikke have os ind og tale med arbejderne. Det fik vi at vide to dage før, vi skulle på besøg. Der var ikke tid, sagde de, ligesom de krævede et officielt brev fra Carlsberg i Danmark. Vi måtte heller ikke komme ind til et socialt arrangement for arbejderne efter arbejdstid, fortæller Bjørn Haar.
En hurtig kontakt til Carlsberg i Danmark løste ikke problemet.
- Det er superuheldigt. Jeg ved ikke hvorfor, det ikke kunne lade sig gøre, men det var desværre ikke muligt for os at hjælpe med en så kort frist som 24 timer. Vi er lige så ærgerlige, som de er, siger Kasper Elbjørn, pressechef i Carlsberg Group.
Han pointerer, at bryggeriet i Malawi har en relativ ny ledelse. I juli i år blev tre ledere fyret på grund af en stor svindelsag. Carlsberg ejer 59 % af bryggeriet, der sidder på 95% af øl-markedet i Malawi.
Selv om de danske tillidsrepræsentanter ikke kunne tale med arbejdere på bryggeriet, blev de dog inviteret ind for at møde en repræsentant fra virksomhedens ledelse.
Forundret over kold skulder
- Jeg er virkelig forundret over denne kolde skulder fra Carlsberg Malawi, men om ikke andet er jeg blevet endnu mere nysgerrig i forholdene på bryggeriet, siger Ian Larsen, tillidsmand på Carlsbergs logistikcenter i Taastrup.
De to danske tillidsfolk har tidligere været på lignende besøg i Norge og hos Carlsberg i Letland.
I Malawi mødtes de med en række tillidsfolk uden for arbejdstid. De lokale tillidsfolk var generelt tilfredse med deres arbejde på Carlsberg, men fortalte også, at de har mange udfordringer, og at det er blevet sværere at forhandle med ledelsen det seneste år.
- Det er meget svært at få et møde med ledelsen, når der er en konkret sag, vi gerne vil diskutere. De bliver ved med at udskyde møder i måned, to måneder for at købe tid. Ind imellem bliver tillidsfolk også nægtet fri til at tage til faglige møder eller træning, fortæller en tidligere tillidsrepræsentant på bryggeriet.
Lokale tillidsfolk fortæller, at Carlsberg Malawi endnu ikke har ville underskrive en aftale med HFPWCU, der vil gøre det muligt at forhandle en egentlig overenskomst på bryggeriet.
- Det lader til, at det ind imellem kan være svært for tillidsrepræsentanterne på Carlsberg at få ledelsen i tale, da de udsætter møder og forhaler forhandlinger unødigt. Det undrer mig, når der faktisk står i Carlsbergs Groups egen CSR-politik, at selskabet respekterer arbejdernes ret til at forme eller tilslutte sig en fagforening og forhandle kollektivt, siger Lea Bohr, regional koordinator for 3F i det sydlige Afrika.
Carlsberg Group mener, at forholdet til fagforeningen er fint.
- Så vidt vi ved, er forholdet mellem Carlsberg og den lokale fagforening i Malawi konstruktivt og baseret på gensidig tillid og respekt. Regelmæssige kontakter og konsultationer finder sted i tide og inden for kravene i den lovbestemmelse, der styrer den sociale dialog i Malawi og Carlsberg-gruppens standarder, siger Christian Gollasch, der er Vice President for Talent.
I 2015 blev en tidligere fagforening på Carlsberg Malawi opløst og en ny oprettet.
- Resultatet af disse ændringer, er, at der skal indgås en ny aftale mellem HFPCWU og Carlsberg i januar 2016, siger Christian Gollasch.
Vil danne netværk for tillidsfolk i Carlsberg
De danske kolleger er langt fra færdige med samarbejdet med de afrikanske kolleger:
- Vi vil blandt andet hjælpe med at lave nogle flyers til organisering på bryggeriet og støtte uddannelse af tillidsfolk. Samtidig kan vi give inspiration til et netværk mellem tillidsvalgte i fagforbundet HFPWCU, siger Ian Larsen.
På samme tid arbejder de med at etablere et internationalt netværk for tillidsfolk i Carlsberg på globalt plan, hvor man kan dele erfaringer og give hinanden gode råd – noget der kan gøres langt nemmere end tidligere med hjælp fra sociale medier.