OBS: Du er nu offline

Oprør stopper omstridt reform i Nicaragua

Efter 25 dødsfald og uro i mange byer, har præsident Daniel Ortega trukket omstridt socialreform tilbage.
Af 
 

Siden onsdag 18. april har der været voldsomme protester i Nicaraguas større byer mod en ændring af loven om social- og sygesikring. 

Protesterne blev organiseret af studenter via sociale medier og afviste forbindelse med de politiske partier. Pensionister og andre grupper har siden sluttet sig til modstanden mod loven.

Reformen pålægger både arbejdsgivere og arbejdere at betale mere i socialsikring, men modtage lavere ydelser. Formålet er at nedbringe et enormt underskud i social- og sygesikringssystemet. Reformen har ikke været diskuteret med parterne på arbejdsmarkedet.

Den internationale valutafond, IMF, har anbefalet, at Nicaragua gik endnu mere radikalt til værks og hævede pensionsalderen fra 60 til 65. Det blev dog afvist af regeringen. 

Mindst 25 døde og mange sårede

Præsident Daniel Ortega svarede voldsomt igen på protesterne med mod-demonstrationer og indsættelse af politi, brug af tåregas, gummikugler og skarpe skud. Lørdag blev militæret sat ind i flere byer. 

Ifølge menneskeretsorganisationer er mindst 25 blev dræbt, blandt andet en politimand og en journalist, og mange flere sårede. Fem TV-kanaler har været lukket, hvoraf fire fik senere tilladelse til at sende igen. 

Den voldsomme undertrykkelse af demonstrationerne har været som benzin på bålet for modstanderne af den sandinistiske regering. Slagordene kom nu til at dreje sig om ytringsfrihed, og demonstranterne krævede Daniel Ortegas afgang.

Reform trukket tilbage

Lørdag inviterede præsidenten til en ny dialog om reformen. Kun arbejdsgiverforeningen COSEP blev inviteret. Den afslog dog at mødes, så længe regeringen brugte vold mod fredelige demonstrationer. 

Flere fagforbund undrede sig over, at de ikke blev indkaldt til møder før reformen blev lanceret eller på baggrund af protesterne. Ingen ønsker dog at udtale sig til citat. 3F’s partnere og andre forbund har tidligere fremlagt et forslag til løsning på underskuddet i social- og sygesikringssystemet, men det er blevet afvist af regeringen.

Søndag 22. april trak Daniel Ortega så reformen helt tilbage. Han optrådte på TV sammen med eksport-zonernes arbejdsgivere, og understregede at protesterne kunne koste arbejdspladser. Han lovede derefter at invitere til ny dialog med både arbejdsgivere og fagforeninger. Den katolske kirke blev også inviteret med til bordet. 

Spørgsmålet er, om det er nok til at dæmpe protesterne. Noget tyder på, at den konkrete reform blot var dråben, der fik bægeret til at flyde over. 

3F International følger situationen i Nicaragua fra det regionale kontor i hovedstaden Managua.