Den 32-årige faglige aktivist Ahrax Mayorga fra Honduras er blevet tvunget til at forlade landet efter et særdeles groft tilfælde af overfald og trusler. Mayorga, der er aktiv i landarbejderforbundet Festrago, vågnede klokken 3 om natten den 18. marts, ved at ukendte gerningsmænd brød ind i hans hus.
- De holdt en pistol for panden af mig foran resten af min familie og truede med at dræbe mig, min kone og mine tre børn. Det skulle se ud som et banalt røveri, men de ville tvinge mig til at opgive mit faglige og politiske engagement, fortæller Ahrax Mayorga.
Han har derfor været nødt til forlade Honduras og søge sikkerhed i Europa. I øjeblikket befinder Ahrax Mayorga og hans familie sig et sted i Sverige. Her får han støtte fra 3F, det svenske forbund Kommunal og det internationale fødevareforbund, IUF.
Mayorga har arbejdet i 9 år med at organisere landarbejdere på melon-, palmeolie- og bananplantager. Han har også arbejdet som journalist og lavet radioprogrammer om vilkårene på plantagerne og på den måde sætte fokus på de overgreb, arbejdere lider under. Desuden har han siddet i et netværk mod vold vendt mod fagforeningerne.
Ahrax Mayorga har også været med til at udarbejde en klage til en instans under den nordamerikanske frihandelsaftale Cafta for brud på arbejdernes rettigheder i landbruget i Honduras. Her opererer en række multinationale frugtkoncerner.
Ikke første gang
Det er ikke første gang, han er udsat for trusler og overfald.
- Jeg har gennem årene oplevet, at bøller og arbejdsgivere har forsøgt at køre mig ned og har overfuset mig og truet mig med vold eller politianmeldelser. Første gang var i 2017. Det er blandt andet sket, når jeg har været til møde på plantagerne. Men det har aldrig været så voldsomt før. Derfor måtte jeg denne gang tage konsekvensen og forlade landet for at beskytte min familie, siger Ahrax Mayorga. Hans tre børn er 5, 8 og 12 år gamle.
- De er glade for at være i sikkerhed nu, men det er svært at sige noget om de psykologiske effekter af overfaldet. De har blandt andet svært ved at sove og døjer med mareridt, fortæller Ahrax Mayorga.
Honduras er præget af vold og bandekriminalitet og gennemsyret af undertrykkelse af arbejdernes rettigheder. Det er et af de lande i verden, hvordan det er forbundet med størst risiko at være fagligt aktiv, i form af fyringer, blacklist, overfald og mord.
3F har i mange år støttet landarbejderne i Honduras og deres kamp for rettigheder og frihed til at ytre sig uden at risikere liv og lemmer.
Ved ikke hvem der står bag
Jeg ved ikke hvem, der står bag overfaldet. Der er flere muligheder, siger Ahrax Mayorga
- I Honduras er mange kampe flettet sammen. Når vi som fagbevægelse stiller krav om rettigheder, kommer vi også op imod narkokartellerne, som kontrollerer en stor del af den politiske og økonomiske magt. I mange år har vi været undertrykt af diktaturet efter kuppet i 2009 (link), siger den unge aktivist.
Honduras fik ny præsident den 31. januar i år efter et valg, hvor venstrefløjs-kandidaten Xiomara Castro vandt og blev landets første kvindelige præsident.
- I Festrago støttede vi Castro under valgkampen og den sociale kamp for bedre vilkår og flere rettigheder til befolkningen. Hun har gjort det godt, siden hun kom til magten, synes jeg. Regeringen har blandt andet tilbagerullet love, der angreb fagforeningernes rettigheder. Men den kriminelle struktur eksisterer stadig nedenunder den formelle politiske magt, og den er svært at komme til livs, konkluderer Ahrax Mayorga.
Ahrax har arbejdet med kommunikation i en særlig indsats finansieret af CISU under puljen Styrkelse af Civilsamfundets Råderum.