Arbejdere kæmper sig til højere løn i Sri Lanka
Langvarig kampagne i landets eksportzoner tvang regeringen til at hæve lønnen.
Arbejdere fra eksportzonerne i Sri Lanka i protest for mere i løn
Efter flere måneders kamp er det lykkedes for Sri Lankas arbejdere at få hævet mindstelønnen for landets otte millioner privat ansatte. Mindstelønnen stiger med 2.500 rupees til i alt 10.000 rupees (503 kr., red.). Lønforhøjelsen er tiltrængt for landets fattigste arbejdere.
Siden Maithripala Sirisena blev valgt til præsident i januar i år, har især fabriksarbejdernes fagforening i eksportzonerne kørt kampagne for en højere mindsteløn.
Forbundet stillede det konkrete lovforslag om højere løn i landets parlament og organiserede en landsdækkende kampagne sammen med ni andre fagforbund. Det gav pote, selv om fagbevægelsens krav var højere end de 10.000 rupees, der stadig ligger under fattigdomsgrænsen.
- Vi er alt i alt stolte over, at vores langvarige kamp for højere løn gav resultat. Vi har sendt appeller til regeringen og holdt møder på arbejdspladserne for at skabe bevidsthed om kravet, fortæller Anton Marcus, formand for forbundet FTZ&GSEU.
Forbundet har blandt andet benyttet sociale medier og sms-kampagner for at sætte fokus på de lave lønninger.
Strejker og underskrifter på fabrikkerne
Mens landets arbejdsgivere lobbyede mod høje lønstigninger, skrev 20.000 eksortzone-arbejdere under på en afvisning af fabsiksejernes tilbud om en lønstigning på 500 rupees (25 kr.) om måneden i zonerne. Samtidig organiserede FTZ&GSEU punktstrejker for højere løn.
Til sidst inviterede landets landets premierminister fagbevægelsen til forhandlinger om den nye mindsteløn.
Udover stigningen i mindstelønnen kan mange arbejdere se frem til yderligere lønstigninger i form af periodiske lønforhøjelser,der var fastlagt i forvejen, oplyser Sten Toft Petersen, regional koordinator af 3F's program i det sydlige Asien.
Han glæder sig over fagforeningernes rolle.
- Det er første gang, fagbevægelsen på denne måde har stillet et konkret lovforslag til parlamentet, bakket op af en landsdækkende kampagne, siger Sten Toft Petersen.
Private haktede bagefter
Den private sektor i Sri Lanka har haltet bagefter de offentligt ansatte, som i januar fik en lønstigning, da finansloven for 2015 blev vedtaget. Kravet var derfor, at de privatansatte skulle på højde med den offentlige sektor, og at arbejderne i eksportzonerne ikke skulle diskrimineres.
3F har gennem flere år samarbejdet med FTZ&GSEU i et udviklingsprogram, støttet af Danida. Sten Toft Petersen glæder sig over, at støtten har båret frugt.
- For 3F er det særdeles positivt at se, at vores partner har taget førertrøjen i denne kampagne og bidraget til den enhed i fagbevægelsen. Specielt for de ansatte i lavtlønsområder som tekstil- og beklædningssektoren er de kommende lønforhøjelser af særdeles stor betydning, siger Sten Toft petersen.