Bolivia: Det går den rigtige vej
Arbejdere knækker nødder på akkord på fabrik i Bolivia, der fik besøg af aktive 3F'ere. Fagbevægelsen gør en forskel på fabrikken.
3F's solidaritetsgruppe undersøger grundigt forholdene på fabrik i Riberalta, Bolivia.
En gruppe aktive 3F'ere var i januar i Bolivia for at besøge arbejdspladser inden for industri, byggeri og transport, som 3F samarbejder med. Selv om arbejdsforholdene visse steder var elendige, ser gruppen lyst på fagbevægelsens udvikling.
Gruppen besøgte blandt andet en fabrik, der bearbejder paranødder, i regionen Riberalta.
- Vi spurgte en kvinde på fabrikken, hvilke forhold på arbejdspladsen hun ville ændre, hvis hun kunne. Hun svarede, at hun ville ønske, at der var en børnepasningsordning, fordi hendes fire børn enten skal være alene hjemme eller passes af ældre søskende eller bedsteforældrene. Denne udtalelse er guld værd for os, fordi vi dermed bedre forstår arbejdernes behov og ønsker, fortæller Else Dam fra 3F Thy-Mors.
Knækker nødder på akkord
På fabrikken møder arbejderne ind kl. 5 om morgenen og knækker nødder til kl. halv seks om aftenen, seks dage om ugen. Lørdagen er valgfri, og arbejderne kan selv bestemme, hvornår de vil holde pause. Næstformand i 3F's industrigruppe Tina Christensen var også med på turen. Hun forklarer, at aftalen betyder, at arbejderne får løn per kilo nødder, de knækker.
- Man skulle virkelig passe på fingrene. Men hvis man ville tjene nogle penge, var det nødvendigt, at det gik stærkt. De skulle selv ud og smide skallerne fra og bære posen hen til vægten. Arbejderne virkede dog ikke utilfredse med arbejdet, lyder det fra Tina Christensen.
Else Dam fortæller om en unge kvinde fra fabrikken.
- Magarita havde hård hud og sprækker i fingrene. Hun havde som de fleste andre smerter i skuldrene, fordi bænkene ikke kunne tilpasses deres højde.
Der er plads til væsentlige forbedringer af arbejdsmiljø og sikkerhed, forklarer Tina Christensen. Men hun tilføjer, at fagbevægelsen er til stede på arbejdspladsen og forsøger at forbedre vilkårene, hvis arbejderne for eksempel ikke får udbetalt løn til tiden.
- Fagforeningerne er ikke uden indflydelse, men de forhandler med regeringen. Hvis man virkelig vil løse nogle af de her problemer, så er det jo arbejdsgiverne, man er nødt til at snakke med. Det virker som om vores partnere virkelig tager de metoder og strategier til sig, som 3F rådgiver og underviser i, så det er jo positivt, siger Tina Christensen.
Løn fastsat ved lov
I Bolivia er løn og arbejdsforhold fastsat ved lov og ikke gennem forhandlinger. Det er langtfra alle steder, arbejdsmarkedsloven bliver overholdt, og mange steder er der for få inspektører til at samle op på overtrædelserne.
- Selv om lønvilkårene kan forbedres, er det overvældene positivt, at forbundene aktivt har taget de redskaber til sig, som 3F tilbyder inden for organisering, arbejdsmiljø og uddannelse af tillidsrepræsentanter. Der er lang vej igen – men det går i den rigtige retning, siger Else Dam med et smil på læben.