OBS: Du er nu offline

Fagforeningsfolk dræbt i Bangladesh og Honduras

Formand for tekstilfagforening tævet ihjel efter fabriksbesøg i Bangladesh. Fire tillidsfolk dræbt under massakre i Honduras.

Shahidul Islam Shahid blev tæsket ihjel, da han støttede de lokale fabriksarbejderes krav om at få den løn, de havde ret til.
Shahidul Islam Shahid blev tæsket ihjel, da han støttede de lokale fabriksarbejderes krav om at få den løn, de havde ret til.

Da fagforeningsformanden Shahidul Islam Shahid trådte ud af fabriksporten på virksomheden Prince Jacquard Sweater sammen med to andre tillidsfolk klokken 19.30 om aftenen den 25. juni, blev han omgående angrebet af 10-12 bøller.

Det skete i industriområdet Gazipur i Bangladesh’ hovedstad, Dhaka.

I tiden forinden havde Shahid været involveret i en strid på fabrikken om manglende betaling af lønninger.

Efter overfaldet blev de tre tillidsfolk bragt til det nærmeste hospital. 45-årige Shahidul Islam blev erklæret død klokken 9.30. Han var formand for Gazipur-afdelingen af fagforbundet BGIWF, som 3F samarbejder med i Bangladesh.

Forhandlede med ledelsen

- Arbejderne havde kontaktet vores fagforening, fordi de manglede løn for maj og juni måned og for Eid-højtiden. Så Shahidul besøgte fabrikken, der har 700 ansatte, og talte med ledelsen. På dagen for drabet havde ledelsen meddelt, at de måske kunne betale den manglende løn dagen efter, men intet var sikkert, fortæller Babul Akhter, forbundsformand for BGIWF.

En af de overlevende efter overfaldet, Ahmed Sharif på 35, fortæller til avisen The Guardian, at Shahid kort forinden havde talt med arbejderne på fabrikken og bedt dem om at forholde sig i ro, så de kunne aflevere deres klager til regeringens inspektører, der skulle komme dagen efter.

- Vi beroligede arbejderne og gik mod udgangen. Men så snart vi kom ud af porten, greb en gruppe overfaldsmænd fat i Shahidul Islam og adskilte ham fra os. De begyndte at slå os vilkårligt, især Islam, og nogle af dem sparkede ham nådesløst, fortæller han.

Babul Akhter forklarer, at fagforeningen senere på aftenen talte med politiet, der optog rapport om drabet.

Det er langt fra første gang, fagligt aktive bliver overfaldet i tøj- og tekstilsektoren i Bangladesh, der ifølge den globale faglige sammenslutning, Ituc, er blandt verdens 10 værste lande for fagforeningsarbejde.

Jævnlige overfald på fagligt aktive

- Det sker desværre jævnligt, at aktive i vores organisation bliver udsat for voldelige overfald. Men korruptionen i samfundet og det store sammenfald mellem fabriksejere og parlamentsmedlemmer betyder, at sagerne meget sjældent bliver opklaret, siger Babul Akhter.

I 2012 blev en anden faglig aktivist fra samme fagforbund - Aminul Islam - ligeledes myrdet.

Fagforeninger i IndustriALL’s Bangladesh-råd, dannede efter drabet en menneskekæde uden for regerings-kommissærens kontor i Gazipur-distriktet for at kræve retfærdighed efter overfaldet på tillidsfolkene. IndustriALL er den globale sammenslutning af industrifagforbund. Politiet har indtil videre anholdt én mistænkt for drabet.

Tøjarbejdere dræbt under massakre

I Honduras var fire fagligt aktive blandt ofrene for en brutal massakre i byen Choloma nær landets caribiske kyst. De fire faglige ledere var alle fra den fagforening, der organiserer ansatte på tøjproducenten Gildans fabrik i området.

Få dage forinden var det blevet annonceret, at fabrikken skulle lukke, og 2.700 arbejdere ville miste deres jobs.

I alt blev 11 mennesker dræbt, da ukendte gerningsmænd åbnede ild i en billardsalon i Choloma. Motivet kendes ikke, men lokale narkobander mistænkes for at stå bag.

De myrdede fagforeningsfolk var forkvinden Xiomara Beatriz Cocas og bestyrelsesmedlemmerne Delmer Garcia, Jose Ortiz og Lester Almendarez.