Endnu engang oplever Zimbabwes fagbevægelse et brutalt møde med landets sikkerhedsstyrker. I alt blev 68 aktivister og ledere arresteret torsdag 11. oktober.
Det skete forud for den regeringskritiske fagbevægelses planlagte protester mod nye pris- og skattestigninger. Peter Mutasa, formand for Zimbabwes LO (ZCTU), og forbundets generalsekretær Japhet Mayo blev begge arresteret af politiet ved landsorganisationens hovedkvarter, som var omringet indtil klokken 20 samme aften.
Reformer rammer de fattigste
Af samme grund endte den planlagte demonstration med at blive aflyst i hovedstaden Harare, mens demonstrationer blev gennemført i andre dele af landet. Faglige ledere blev også arresteret i andre byer. De anholdte blev senere løsladt - de fleste mod kaution.
Fagforeningerne er utilfredse med en ny afgift på elektroniske overførsler af penge og med bebudelsen af nye, liberale strukturporgrammer.
- Regeringen har uden at konsultere nogen indført nye barske skatter, som får priserne til at stige på stort set alle almindelige fornødenheder, reallønnen udhules, og det rammer igen den fattige del af en i forvejen hårdt prøvet befolkning, siger Carsten Flint Hunneche, 3F’s koordinator i det sydlige Afrika.
International fordømmelse
- De mange arrestationer og den delvise punktering af protesten var en nøje tilrettelagt nålestiksmanøvre fra regeringens side. Begrundelsen var officielt smittefare for kolera, men det virker mildest talt utroværdigt, når myndighederne dagen forinden havde tilladt de studerende offentlig at fejre deres eksamener, siger Carsten Flint Hunneche.
Det globale forbund af LO’er, ITUC, har fordømt fængslingerne.
- Denne type undertrykkelse fra præsident Mnangagwas side er ikke forskellig fra Robert Mugabes tyranni. Den internationale fagbevægelse er fuldt solidariske med vores brødre og søstre i Zimbabwe, siger Sharan Burrow, generalsekretær for ITUC.
Krokodillen træder i Mugabes fodspor
Zimbabwes præsident, Emmerson Mnangagwa, afløste Robert Mugabe i november sidste år, og der var dengang stor spænding om, hvorvidt landet ville ændre retning.
- Anholdelserne bør være et klart faresignal til udenlandske regeringer og investorer om, at tingene går i den forkerte retning i Zimbabwe under den nyvalgte præsident, Emmerson Mnangagwa, som i folkemunde ikke kaldes andet end Krokodillen. Fagbevægelsen er en sten i skoen på den nye regering, og den ønsker at stække den og dens medlemmer, mener Carsten Flint Hunneche.
En af måderne til at holde fagbevægelsen i skak på er ved at kontrollere stort set al form for kommunikation.
- Medierne i Zimbabwe var så godt som støvsuget for nyheden om myndighedernes planlagte overgreb på fagbevægelsen i landet. Offentligheden holdes på den måde i uvidenhed om de uhyrligheder, der foregår, fortæller Carsten Flint Hunneche.
ZCTU anser Mnangagwa for at være mere orienteret mod erhvervslivets behov end sin forgænger, Robert Mugabe. En af konsekvenserne er, at regeringen lige nu forbereder en ny reform, der skal gøre arbejdsmarkedet mere fleksibelt og erhvervsvenligt.