Til næste år er det fem år siden tøjfabrikken Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh og dræbte over 1100 arbejdere. Siden er der sket en række fremskridt for tøjarbejderne i landet – men langt fra nok.
Nu præsenterer den internationale fagbevægelse, de globale tøjmærker og fabriksindustrien i Bangladesh en ny aftale, der skal forbedre arbejdernes forhold og sikkerhed. Den afløser en tidligere aftale – kendt som Accord’en – for brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh.
3F tilfredse med, at danske firmaer er på listen
Tina Christensen, næstformand i 3F, glæder sig over samarbejdet og de resultater, der er opnået:
- Jeg er stolt af, at vi i 3F i 2013 medvirkede til, at der blev indgået en banebrydende aftale mellem vores internationale forbund og mere end 200 tøjvirksomheder for at undgå en gentagelse af den forfærdelige Rana Plaza-katastrofe, siger Tina Christensen.
Hun peger på, at Accord’en siden 2013 har inspiceret over 2.000 fabrikker med mere end to millioner arbejdere. 80 % af de rapporterede mangler og risici er blevet udbedret, og der er sat gang i uddannelse af sikkerhedsudvalg og sikkerhedspersonale. Aftalen udløber i maj 2018, men flere danske tøjfirmaer og detailkæder har meldt sig under fanerne i den nye aftale.
- Det er klassisk fagligt arbejde, og det er noget vi kan være stolte af at bidrage til. Vi er dog ikke helt i mål endnu. Derfor er jeg godt tilfreds med, at jeg blandt andet har fået tilsagn fra Dansk Supermarked og Coop om, at de vil forny deres deltagelse i aftalen, herunder bidrage økonomisk, ligesom Bestseller tidligere har meldt ud, at også de vil forpligte sig på en ny periode, siger Tina Christensen.
Over fire millioner arbejder på tøj- og tekstilfabrikkerne i Bangladesh, der er verdens næststørste producent af tøj.
Fokus på rettigheder og organisering
Trods fremskridtene er undertrykkelse af faglige rettigheder stadig udbredt på tøjfabrikkerne i Bangladesh, og de færreste tøjarbejdere er medlem af en fagforening eller dækket af en overenskomst. Den nye aftale sætter blandt andet øget fokus på arbejdernes ret til at organisere sig og de ansattes sikkerhedsarbejde.
- Med større fokus på arbejderrepræsentanter og arbejdsmiljø-udvalg er det hensigten, at sikkerhedsarbejdet og inspektionerne med tiden skal blive mere selvbærende, siger Jesper Nielsen, afdelingsleder i 3F International.
Den nye aftale indebærer desuden, at tøjfirmaer og kæder som udgangspunkt ikke må nedtrappe deres engagement i Bangladesh de kommende to år.
Det danske tøjfirma ID Identity, der ikke var en del af den tidligere aftale, har nu tilmeldt sig den nye internationale Accord. Virksomheden var kunde hos virksomheden Multifabs, der oplevede en kedeleksplosion i juli i år, som kostede 13 mennesker livet.
Så sent som den 20. september i år døde seks mennesker, deriblandt en kvindelig arbejder, efter en eksplosion på en fabrik, der farver tekstiler i Bangladesh.
3F støtter tøjarbejderfagforeninger i Bangladesh i samarbejde med Danida.