Det svenske fagforbund IF Metalls medlemmer er gået i strejke på en række af Teslas serviceværksteder i Sverige.
Fagforeningen har i årevis forgæves anmodet Teslas svenske firma, TM Sweden AB, om overenskomstforhandlinger, og nu er konflikten en realitet.
Det betyder samtidig, at Teslas elbiler hverken kommer på eller af bilskibene i de svenske havne. Havnearbejderne i det svenske transportarbejderforbund har nemlig iværksat en sympatiblokade for at få bilgiganten til forhandlingsbordet.
- Der bliver et totalstop for Tesla-biler i alle svenske havne. Vi har fået signaler om, at Tesla-biler er planlagt til andre svenske havne, og den mulighed lukker vi nu helt. Vi har selvfølgelig yderligere planer om modforanstaltninger for at få Tesla til at tegne overenskomst, siger Tommy Wreeth, Transportforbundets formand.
Tesla har ikke overenskomst noget sted i verden, og bilproducentens ejer, rigmanden Elon Musk, er dømt for at true ansatte, der melder sig i fagforening, med forskelsbehandling. Da bilarbejdernes amerikanske fagforening UAW begyndte en organiseringskampagne på Teslas bilfabrik i Buffalo, blev 30 ansatte fyret.
På verdensplan mangler omkring 120.000 Tesla-arbejdere retten til kollektiv forhandling.
Hørt på den internationale solidaritetskonference
Meritta Bjerregaard og Lilian Højbjerg fra 3F Holstebro var med på 3F’s internationale solidaritetskonference for første gang den 14.-15. oktober på Smålandshavet i Karrebæksminde.
- Vi har talt om det flere gange, og nu lykkedes det endelig at komme afsted. Det har været en superfin oplevelse at høre om de mange projekter og den store indsats mange steder i verden, siger Lilian Højbjerg, der er økonomiansvarlig i 3F Holstebro.
- Vi har været enormt glade for at være på konferencen, Det er meget inspirerende, og vi har været helt høje over det. Med international solidaritet kommer vi back to basics i fagbevægelsen, siger Meritta Bjerregaard, der er socialrådgiver. Hun tilføjer:
- Nu skal vi tilbage til Holstebro og forsøge at sætte gang i solidaritetsarbejde med afdelingens medlemmer. Det er helt sikkert. Jeg ved ikke, hvilket område, vi vil beskæftige os med, men det er sikkert, at vi har fået blod på tanden. Næste år skal vi flere afsted!
Lærlingene Martin Villumsen og Mathias Kristensen fra Aars har taget noget af deres uddannelse som landbrugs-maskinmekanikere i Tanzania og fortalte deltagerne på konferencen om den oplevelse:
- Vi lærte meget af hinanden i løbet af de fem uger og fik adskillige gode relationer med de lokale. Noget af det første, vi lærer hjemme på skolen om relæer, kendte vores kolleger ikke til dernede. De kom og spurgte os og var meget nysgerrige og skrev svarene ned på et stykke papir. Til gengæld lærte vi en masse, da vi skulle samle en traktor med gammeldags håndkraft. Vi stod to på hver side og holdt en træstamme under, imens vi skilte den ad, fortalte Mathias Kristensen
- Jeg tog afsted for at styrke min personlige udvikling og samtidig få et andet syn på verden.
Jeg har ikke mindst fået den erfaring, at hvis kollegerne i Tanzania ikke kan få reservedele, så finder de en anden form for løsning. De har ikke de samme muligheder for lave tingene som os, men hvis det er højsæson, skal maskinerne bare fungere, og så finder man nye metoder. Det var en positiv overraskelse, sagde Martin Villumsen.