OBS: Du er nu offline

Støt landarbejdere med solcelle-strøm!

3F samler ind til landarbejdernes forbund i Zimbabwe, hvor mange medlemmer lider under flere års tørke.

Selv om de normale 1. maj-arrangementer er aflyst på arbejdernes internationale kampdag, samler 3F også i år ind til fagligt aktive i andre lande. Indsamlingen går i år til landarbejdernes forbund, GAPWUZ i Zimbabwe.

I en situation, hvor man ikke kan samle ind fysisk til 1. maj, foregår indsamlingen i stedet gennembidrag på mobile pay og ansøgninger, blandt andet til lokale fagforeningsafdelinger.

Svært at få kontakt til arbejdere

I det fattige, tørkeramte Mashonaland i Zimbabwe, hvor mange er nær sultegrænsen, arbejder GAPWUZ på at få solceller på fagforeningens tag og et batteri, så de også har strøm om aftenen.

Fra fagforenings-kontoret i Mazowe hjælper GAPWUZ godt 500 medlemmer spredt over et større landområde.  Området er hårdt ramt af tre års tørke. Mange medlemmer og deres familier sulter eller lider af fejlernæring og har derfor hårdt brug for fagforeningen. 

En af de største udfordringer er mangel på strøm, der betyder, at det er svært at få kontakt til medlemmerne – ikke mindst under corona-krisen, hvor samfundet er lukket ned, og kontakten til plantagerne kan være livsvigtig.

Under krisen opfordrer Gapwuz’ næstformand,  Austin Muswere, til at sikre landarbejderne gennem nye aftaler mellem regering, arbejdsgivere og fagbevægelse. Han kritiserer, at landarbejdere er udeladt af en ny lønaftale, der skal beskytte arbejdere under corona-krisen – selv om de er kategoriseret som et af landets ”essentielle erhverv.”

Solcelle-strøm vil bl.a. betyde:

  • Tættere kontakt: Kommunikationen med både medlemmer, arbejdsgiver og hovedkontor forbedres. Det giver bedre mulighed for at informere om corona-forholdsregler og mere effektiv sagsbehandling 
  • Aktiviteter om aftenen: Aftenmørke vil ikke længere være en hindring for fagforeningens arbejde
  • Medlemsservice: Medlemmer kan få opladet deres telefoner gratis og gå på internettet i fagforeningen fremfor at måtte købe strøm og data fra private udbydere. 

Landarbejdernes fagforening i Zimbabwe, GAPWUZ.  har 38.000 medlemmer. Fagforeningen blev stiftet i 1982.

GAPWUZ er medlem af hovedorganisationen ZCTU, som bliver forfulgt af regeringen. 

I 2010 kæmpede GAPWUZ for menneskerettigheder under de landreformer, som var ved at ødelægge landbrugs-produktionen. Daværende GAPWUZ formand Gertrude Hambira måtte flygte ud af landet for at undgå at blive arresteret og udsat for myndighedernes voldelige metoder. 

I 2018 sammensatte fagforeningen et organiseringsteam af tillidsfolk, undervisere og juridiske specialister. De tog rundt i landet og hjalp med at løse mange problemer på stedet. Det var med til at sikre fagforeningen en medlems-fremgang på hele 68 procent, men den faldende landbrugsproduktion og tørke rammer medlemmerne hårdt.