OBS: Du er nu offline

Mord på faglig leder i Honduras

Jorge Acosta fra bananarbejdernes fagforening på Chiquitas plantager er blevet myrdet efter en lang række trusler. Politikere og fagforeninger kræver handling.
Af 
 

Den faglige aktivist Jorge Acosta blev myrdet i Honduras 16. november. Han var bestyrelsesmedlem i fagforeningen Sitraterco, der organiserer arbejdere på frugtgiganten Chiquitas plantager i det mellemamerikanske land. Han var desuden direktør for fagforeningens spare- og lånekooperativ.  

Dermed blev en lang række dødstrusler, som landarbejderen har været udsat for, til blodig virkelighed. 

62-årige Acosta blev ramt af skud fra to gerningsmænd på motorcykel. Det skete i La Lima, Honduras, hvor fagforeningen har sit kontor. 

Mordet skete blot tre uger efter, at Jaime Rodríguez, tidligere formand for skolelærerforbundet COPEMH, blev kidnappet og torteret af ukendte gerningsmænd.

Hetz mod landarbejdere 

Siden 2018 har Sitraterco anmeldt en række tilfælde af dødstrusler, ulovlige ransagninger og overgreb mod deres faglige ledere. De mest alvorlige gik ud over netop Jorge Acosta. Landarbejderne i Honduras er særligt ramt af vold og trusler mod fagligt aktive. Sammen med landarbejderforbundet Stas blev Sitraterco udsat for 26 ud af 38 voldelige overfald på fagforeningsfolk i 2018 ifølge en undersøgelse

Sidste år blev Acosta kontaktet af de særlige sikkerhedsstyrker, der har til formål at opklare og modvirke pengeafpresninger. De kendte til en plan om at myrde Jorge Acosta, oplyser Sitraterco.

Forbundet anmeldte derfor sagen til alle relevante myndigheder og bad dem om at sikre maksimal beskyttelse af Jorges liv. Det viste sig desværre ikke at være effektivt.

3F har underskrevet appeller til lederen af EU’s delegation i Honduras, Alessandro Palmero, og til Honduras’ præsident, Juan Orlando Hernández.

“Vi kræver, at regeringen i Honduras fuldt ud efterforsker og retsforfølger forbrydelsens bagmænd og drabsmænd og yder beskyttelse af Jorges familie og de faglige ledere i Sitraterco,” står der i brevet, som også er underskrevet af Oxfam Tyskland, Fair Trade International og andre organisationer.

Palmero svarer, at EU er dybt bekymret over truslen mod menneskeretsforkæmpere i Honduras og er i dialog med myndighederne om beskyttelse og opklaring af mordet på Acosta.

Fordømmelse fra USA

Mordet bliver i det hele taget mødt med international fordømmelse. I USA ser medlemmer af Kongressen drabet som et eksempel på, at Honduras' regering ikke overholder frihandelsaftalen med USA – CAFTA – der blandt andet skal sikre arbejdernes rettigheder.

“Fagbevægelsen i Honduras er i større fare end nogensinde, men regeringen yder slet ikke den beskyttelse, som loven kræver. De efterforsker ikke sagerne og får ikke stillet forbrydere, som truer og myrder fagligt aktive, for en domstol. De håndhæver ikke deres egne arbejdsmarkedslove,” skriver de fire medlemmer af Kongressen, Jan Schakowsky, Mark Pocan, James P. McGovern og Jesús García. De opfordrer Trump-administrationen til at fordømme udviklingen.

Festagro, som Sitraterco er medlem af, vil tage sagen op i Den Nationale Kommission om Vold mod Fagforeninger, der er et treparts-organ. Sammen med menneskeretsorganisationer kræver de en effektiv undersøgelse af mordet og af andre overgreb mod fagforeningens ledere. 
Sitraterco er en af Honduras’ ældste fagforeninger og er blandt andet kendt for en lang kamp for bedre arbejdsmiljø på Chiquitas plantager og for modstand mod brugen af giftstoffet Clorpyrifos i 2000’erne.