OBS: Du er nu offline

Honduras: Landarbejdere truet på livet

To fagligt aktive, der kæmper for bedre forhold på plantagerne, bliver forfulgt og truet på livet. Myndighederne er passive, men EU's repræsentation har åbnet dørene for de truede.
Tomás Membreño og hans aktive kolleger udsættes for konstant trusler i Honduras.
Tomás Membreño og hans aktive kolleger udsættes for konstant trusler i Honduras.
Af 
 

- Jeg følger efter dig og din familie. Jeg advarer dig, hvis du ikke forlader den lorte-fagforening, slår jeg dig ihjel, dit røvhul.

Sådan lyder en af flere dødstrusler, som Tomás Membreño, formand for landarbejderfagforeningen STAS i Honduras har modtaget i den seneste tid. Truslen blev sendt anonymt på Facebook.

- Kort efter blev jeg forfulgt af en mistænkelig grå personbil på vej til fagforeningen. Den blev ved med at følge efter, selv når vi ændrede ruten, fortæller Tomás Membreño.

Han har desuden modtaget en række dødstrusler pr. telefon.

- Pas på med, hvad du går laver. Jeg kommer ikke til at angre dig, lød det i en telefonbesked i slutningen af august.

Tomás Membreño besøgte Danmark i september og deltog blandt andet på en 3F-konference i Horsens om frihandel og faglige rettigheder.

- Hold dig fra plantagen

I en række truende beskeder har tillidsmanden fået at vide, at han skal holde sig fra området Aqua Blanca Sur. Her ligger bananplantagen Santa Rita, som er ejet af koncernen Chiquita, og som har været udsat for massiv kritik fra fagforeningens side gennem flere år. Ingen på plantagen er fastansat, og det udelukker arbejderne fra rettigheder og sociale goder.

- Vi har set dig to gange i området i denne uge - bliv væk eller du vil fortryde det, lyder det i en Facebook-besked.

Den amerikanske faglige landsorganisation AFL.CIO indklagede i 2012 plantagen til et nævn under den nordamerikanske frihandelsaftale CAFTA på grund af undertrykkelsen af faglige rettigheder.

Fagbevægelsen fik medhold i klagen over plantagen: Ledelsen havde lavet en ulovlig overenskomst med en gul fagforening var ulovlig, fyret fagligt aktive i strid med loven og betalt mindre end mindstelønnen.

Intet svar fra myndighederne

Tomás Membreno var allerede aktiv under militærstyret i 80'erne da Honduras blev omdannet til en militær base for den uerklærede krig mod sandiniststyret i Nicaragua. Dengang blev han også truet på livet og måtte skjule sig.

En anden fagligt aktiv landarbejder, Nelson Nunez, har netop måtte gå i skjul sammen med sin familie efter lignende trusler og situationer, hvor han er blevet forfulgt og overvåget.

Nunez er aktiv i landarbejderforbundet FESTRAGO, der har fagforeningen STAS blandt medlemsorganisationerne. Han har blandt andet produceret radio-udsendelser, der har sat fokus på bananarbejdernes forhold.

I 2014 blev fagforenings-aktivisten José Maria Martinez med tilnavnet Chema tvunget til at forlade landet på grund af dødstrusler. Det skete netop efter radio-udsendelser, hvor han havde kritiseret plantagen Santa Ritra, der dengang bar navnet Tres Hermanas.

Indtil videre er myndighederne passive.

- Vi har sendt appeller til justitsministeriet, politiet og menneskerettighedsorganisationer, men der er intet svar om vores sikkerhed, siger Tomás Membreño.

- Det er dybt uansvarligt, at myndighederne i Honduras ikke giver truede fagforeningsfolk beskyttelse og sætter ressourcer af til opklaring, mener Jesper Nielsen, rådgiver i 3F International.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Chiquita.