De to truede fagligt aktive har været til møde med EU's delegation i Mellemamerika for at fortælle om truslerne.
- I sager om menneskerettigheder og folk, som er udsat for trusler, tager jeg altid imod direkte. Faktisk har vi en politik om aldrig at nægte et møde om menneskerettigheder, siger Ketil Karlsen, ambassadør for EU's delegation i Mellemamerika.
Han pointerer, at de institutioner, der skal sikre menneskerettighederne i Honduras er svage og ofte afhængige af politiske og økonomiske interesser. Derfor er retssikkerheden i bund.
- Vi kan som EU ikke erstatte svage nationale systemer. Den eneste langvarige løsning er at hjælpe med at bygge disse systemer op, forklarer Ketil Karlsen.
Det sker blandt andet gennem programmer for institutionsopbygning og forsvarlige jobs, støttet af EU.
- Men udsatte grupper og menneskerettighedsforkæmpere kan naturligvis ikke vente med korslagte arme på, at institutionerne bliver bygget op. Derfor er der konstant brug for mere målrettede indsatser på menneskerettighedsområdet, forklarer den danske EU-repræsentant.
Om kort tid mødes EU's ambassadører og FN's repræsentant for at følge op på konkrete sager i et fælles menneskeretsforum.
- Her sættes arbejdstagerrettigheder på dagsordenen. og vi har inviteret Nelson og Tómas til at deltage og fortælle om deres erfaringer, slutter Ketil Karlsen.
Det skaber tilfredshed hos 3F.
-Vi er meget glade for, at EU-repræsentationen tog imod de to kolleger efter henvendelse fra 3F, hørte på deres historie og tog dem alvorligt, siger Jesper Nielsen, international rådgiver i 3F.