OBS: Du er nu offline

Fagbevægelsen splittet i Sydafrika

Ny landsorganisation kræver opgør med ANC og Sydafrikas præsident Zuma, der beskyldes for korruption og en politik, der fastholder uligheden.

En række forbund i Sydafrika ønsker et opgør med ANC's og landsorganisationen COSATU's linje.
En række forbund i Sydafrika ønsker et opgør med ANC's og landsorganisationen COSATU's linje.
Af 
 

Sydafrikansk fagbevægelse har oplevet en dramatisk splittelse. I april blev en ny faglig landsorganisation, SAFTU, dannet som konkurrent til den største LO, COSATU.

Hovedårsagen er utilfredshed med COSATU’s tætte bånd til regeringspartiet ANC og landets præsident Jakob Zuma, der beskyldes for magtmisbrug, korruption og en politik, der svigter Sydafrikas fattigste.

- COSATU er blevet en del af den herskende elite i samfundet. De nyder godt af det beskyttende netværk, der udspringer af forskellige fraktioner i ANC, siger Zwelinzima Vavi, nyvalgt generalsekretær i SAFTU.

Han blev i 2015 ekskluderet af COSATU som generalsekretær.

Samme skæbne overgik året før metalarbejderforbundet NUMSA, der er hovedkraften i SAFTU, blandt andet fordi forbundet ikke ville støtte ANC og ikke havde tillid til præsident Zuma.

SAFTU har 24 fagforbund og er med omkring 700.000 medlemmer - hovedsageligt privat ansatte - den næststørste landsorganisation i Sydafrika. Næsten alle medlemmer hørte tidligere under COSATU.

Opgør med nyliberal politik

Den nye landsorganisation SAFTU er erklæret partineutral og slår sig op på at ville tale arbejdernes sag i modsætning til den politiske elite.

Der er brug for en grundlæggende ny politik, mener Marc Chavalala, tillidsmand i NUMSA og formand for SAFTU.

- Der er ingen chance for, at kapitalisme og nyliberalisme kan blive erstattet, så længe vi har en ANC-regering, siger han.

Over halvdelen af Sydafrikas befolkning lever under den nationale fattigdomsgrænse. Arbejdsløsheden er på over 26 procent og mere end fem millioner mennesker er working poor - de kan ikke betale de mest nødvendige udgifter, selvom de arbejder hver dag. Det har skabt stor utilfredshed med den førte politik.

Mange er utilfredse med præsident Zuma

- Det, der sker i Sydafrika, vidner om en enorm splittelse i fagbevægelsen i forhold til støtten til ANC. Og det vidner om en krise i ANC. Rigtig mange synes ikke, at ANC har være gode nok til at forbedre vilkårene for den brede befolkning. Men mest er de utilfredse med Zuma, som er involveret i en række store korruptionsskandaler, og som er vanvittig magtfuldkommen, forklarer Lea Rype Stavre Bohr, 3F’s koordinator i det sydlige Afrika.

Det internationale byggeforbund BWI, som er 3F’s partner, er til stede i Sydafrika og følger udviklingen nøje:

- COSATU har sat sig selv i en problematisk situation ved at være tæt knyttet til regeringspartiet. Som fagforening er det vigtigt at beskytte arbejdernes rettigheder og være uafhængig, så man kan være en klar stemme, der kan udfordre, når noget er forkert og støtte op, når noget er rigtigt, siger BWI’s regionalrepræsentant Crecentia Mofokeng.

Faglige rettigheder svækket gennem 20 år

Ifølge Crecentia Mofokeng har de historiske tætte bånd mellem regering og fagbevægelse dog skabt flere rettigheder til arbejderne i en årrække. Det ændrede sig i slutningen af 1990’erne, hvor en ny regering kom til, og arbejdernes rettigheder blev undermineret:

- Regeringen liberaliserede arbejdsmarkedet, øgede andelen af arbejdere på deltid, og svækkede det sociale sikkerhedsnet. Det betød, at fagforeningerne mistede medlemmer og blev svagere, siger Mofokeng.

Mange arbejdere bliver nu ansat gennem vikarbureaueriusikre job hos underleverandører, hvor de ikke kan være medlem af en fagforening på grund af tidsbegrænsede kontrakter.

Med den nye landsorganisation står COSATU svækket tilbage, domineret af offentligt ansattes fagforeninger, med en kriseramt økonomi og med dårligere mulighed for at sikre støtte og tilskud til ANC.