Mærsk-arbejdere fra Latinamerika mødtes på Skrotten i Aarhus
Skrotten. Det har folkeviddet døbt de aarhusianske havnearbejderes varmestue på Aarhus Havn, da den er etableret hos en tidligere skrothandler.
Lokalerne var 21. november mødested for en usædvanlig forsamling af havnearbejdere fra syv latinamerikanske lande og deres østjyske kolleger. Fælles for dem var, at de alle arbejder med at organisere fagforeninger i APM Terminals.
På mødet blev diskuteret og orienteret om en lang række faglige udfordringer i de danskejede havne. Både fra havne med overenskomster og havne, hvor fagforeningen slet ikke har adgang.
- Vi har store problemer med diskrimination mod fagligt aktive i Guatemala. Vi ønsker overenskomstforhandlinger med APM Terminals, men det har ikke været muligt at komme i dialog og få adgang til terminalen. Blandt andet vil vi gerne forbedre de hårde arbejdsvilkår for lastbilchaufførerne på havnen, sagde Edgar Andrade fra havnearbejdernes fagforening i Puerto Quetzal.
- Mødet viste os, at der stadig er masser af problemer med faglige rettigheder i Mærsks havne i Latinamerika. I Costa Rica kæmper fagforeningen for eksempel en hård kamp for at oprette en social dialog og få en overenskomst, der kan sikre havnearbejderne rimelige vilkår i APM Terminals nye store havn i Puerto Limón. Her er udvekslingen af erfaringer og den internationale solidaritet ekstrem vigtig, siger Ole Nors bestyrelsesmedlem i Havnearbejdernes Landsklub i Danmark.
Per B. Andersen, chef for APM Terminals i Aarhus, deltog på mødet som gæst.
Sydafrika har brug for erhvervsuddannelser
Sydafrika har et enormt behov for bedre tekniske uddannelser.
Det fortæller Tebatso Mokoena, koordinator for byggebranchen i fagforbundet NUM.
- Vi kan se, at den faglærte arbejdsstyrke bliver ældre. 70% af de 1,3 millioner bygningsarbejdere er i dag ufaglærte, og de fleste ufaglærte er unge, siger Mokoena.
Totalt set er 46% af befolkningen unge, og flere end hver tredje af de unge er arbejdsløse.
- Den manglende uddannelse udgør et sikkerhedsproblem på byggepladserne. Samtidig gør den det svært at forhandle lønnen op, så uligheden vokser, og det samme gør den uformelle sektor, siger Tebatso Mokoena.
Han peger på, at den manglende uddannelse er med til at sætte udviklingen i byggesektoren i stå.
- Der er en generel mangel på vækst i byggeriet, selvom der er et stort behov for udvikling af infrastrukturen. Hverken regeringen eller de private investorer sætter projekter i gang, siger koordinatoren.
Han arbejder gennem forbundet NUM i et treparts-råd med myndigheder og arbejdsgivere om at styrke de tekniske uddannelser. 3F i det sydlige Afrika støtter den indsats.
Fair Trade USA suspenderer Fyffes
Fair Trade USA har i den forgangne uge suspenderet certificeringen af selskabet Fyffes' melonplantager i Honduras. Beslutningen er truffet, efter at 25 faglige organisationer og menneskeretsorganisationer fra Amerika, Europa og Asien - blandt andet 3F - sendte et åbent brev til organisationen.
Fyffes kritiseres for i mange år at have nægtet deres arbejdere retten til at organisere sig i en fagforening. Der har også været underbetaling, farligt arbejdsmiljø og manglende indbetaling til pension, arbejdsskade- og sygeforsikring. Den amerikanske Fair Trade-organisation har startet en undersøgelse af kritikken.
- Det er glædeligt, at Fair Trade-organisationen tager kritikken alvorligt og handler på krænkelsen af arbejdernes rettigheder. En af 3F Internationals medarbejdere har været sammen med certificerings-folkene i området og fortæller, at der lægges et enormt pres på dem for at ophæve suspensionen. Så nu handler det om at få fjernet certificeringen helt, siger Jesper Nielsen, leder af 3F International.
3F International har rettet direkte henvendelse til direktøren Paul Rice i USA med denne opfordring og gjort opmærksom på 3F’s nære kendskab til forholdene på plantagerne via søsterorganisationerne FESTAGRO og STAS.
Den internationale Fyffes-kampagne opfordrer alle til at skrive til Fair Trade USA og bede dem afcertificere Fyffes' melonplantager i Honduras helt. Deltag i kampagnen ved at klikke her.
Bemærk, at Fair Trade USA ikke er med i Fair Trade International og derfor ikke har med det danske Fairtrade-mærke at gøre.