Dansk Supermarked har stoppet salget af frugt fra selskabet Fyffes. Det betyder, at frugt-gigantens velkendte bananer ikke længere kan købes i Netto, Føtex og Bilka.
Det sker på grund af koncernens krænkelser af arbejdernes rettigheder i Mellemamerika. Fyffes er gennem de seneste år blevet anklaget for at undertrykke retten til faglig organisering og udsætte sine ansatte i Mellemamerika for giftige kemikalier uden tilstrækkelig beskyttelse.
Dansk Supermarkeds beslutning har været lang tid undervejs:
- Vi stopper ikke samarbejdet med en leverandør uden videre. Vi går altid i dialog for at få løst problemerne og sætte en positiv udvikling i gang - så vi kan gøre den allerstørste forskel på sigt. Det var ikke muligt i dette tilfælde, fortæller Kasper Reggelsen fra Dansk Supermarkeds kommunikationsafdeling.
Fik ikke tilfredsstillende svar
- Da vi hørte om problemer med retten til at organisere sig blandt arbejdstagerne, tog vi sidste år kontakt til Fyffes og bad om en redegørelse. Desværre har firmaet ikke kunne svare tilfredsstillende på de spørgsmål, vi har stillet, siger Kasper Reggelsen.
Han forklarer, at overtrædelserne af de etiske regler ikke skete på de plantager, der leverede bananer til danske supermarkeder.
- Det er selvfølgelig ikke tilstrækkeligt, at man alene opfører sig ordentligt på de dele af virksomheden, der leverer varer til os. Vi har en code of conduct, som gælder hele virksomheden, og det er naturligvis helt afgørende, at leverandørerne forsøger at rette op på de kritisable forhold, der måtte være, forklarer Kasper Reggelsen.
Sidste år modtog FN’s trepartsorganisation, ILO, klager over overfald og kidnapninger af fagligt aktive arbejdere i Fyffes-selskaber, og koncernen fik suspenderet sit medlemskab af det britiske etiske handelsinitiativ, ETI.
Det er især arbejdere på melonplantager nær Honduras’ Stillehavskyst, der har været udsat. Arbejdernes fagforeninger har derfor opfordret til boykot af Fyffes.
Tomás Membreño, formand for fagforeningen STAS i Honduras, hilser skridtet velkommen. Han mener, at det har været med til at lægge pres på Fyffes, at selskabet sælger mindre frugt til europæiske supermarkeder. 14. maj mødes fagforeningen med Fyffes’ ledelse i Miami.
- Vi skal blandt andet diskutere løn, arbejdstid og social sikkerhed, da mange arbejdere ikke er omfattet af den social- og sygesikring, de er berettiget til, siger Tomás Membreño.
Ifølge den faglige leder er 10 arbejdere i øjeblikket ved at blive undersøgt for virkninger efter brug af giftstoffer på Fyffes’ plantager.
Fyffes anerkender ikke fagforening
I et brev til organisationen Banana Link, som Fagbladet 3F er i besiddelse af, afviser Fyffes’ formand, David McCann, anklager om farlige arbejdsforhold og krænkelse af arbejdernes ret til at være medlem af en lovlig fagforening samt forhandle overenskomster.
- Problemet er blandt andet, at Fyffes ikke anerkender STAS som lovlig modpart, selvom fagforeningen har myndighedernes anerkendelse, forklarer Jesper Nielsen, leder af 3F International.
Han fortæller, at han er glad for, at Dansk Supermarked har lyttet til den kritik, der blandt andet er kommet fra dansk og international fagbevægelse.
3F har i en årrække støttet STAS og andre fagforeninger i Honduras i samarbejde med Danida.