OBS: Du er nu offline

Faglige ledere idømt husarrest i Hviderusland

Dom for skattesvig handler om at undertrykke uafhængige fagforeninger og hindre international solidaritet, mener observatører.
 (
			Foto: IndustriALL	)
( Foto: IndustriALL )

To faglige ledere i Hviderusland er blevet idømt fire års husarrest og fem års udelukkelse fra at bestride tillidshverv.

Det er sket i en opsigtsvækkende sag, der formelt handler om skatteunddragelse, men som fra international side fordømmes som et anslag mod den regeringskritiske fagbevægelse i landet.

De to dømte er Gennady Fedynich, formand for elektronikarbejderforbundet REP, og forbundets kasserer, Igor Komlik. De skal desuden betale et beløb svarende til 150.000 kroner i bøde. Begge har anket dommen. 

Ifølge det internationale industriarbejderforbund IndustriALL var beviserne i sagen dybt utroværdige.

- Selvom sagen var anlagt mod to enkeltpersoner, er det et angreb på selve fagforeningen og retten til en uafhængig fagbevægelse i Hviderusland, siger Kemal Ozkan, næstformand i IndustriALL.

Dommen kommer langt fra bag på de dømte.

- Der findes ingen mirakler. Myndighederne giver os en glimrende motivation til at arbejde videre. Naturligvis udfordrer vi dommen, siger Gennady Fedynich.

Fokus på dansk og svensk støtte

3F og det svenske forbund IF Metall blev nævnt flere gange under retssagen, da de midler, som hævdes at være unddraget skattevæsnet, skulle være støtte fra det udenlandske fagforbund. IndustriALL og fagforeninger fra Tyskland og Ukraine var tilstede som observatører under retssagen.

I løbet af sagen kom det også frem, at de hviderussiske myndigheder skulle have henvendt sig til Danmark og Sverige for at få viden om det internationale solidaritetsarbejde. I alt 20 spørgsmål blev stillet til de to nordiske lande og Litauen, ifølge REP’s rapporter fra retssagen.

- De hviderussiske myndigheder bad Sverige og Danmark om at finde og afhøre fagforeningsmedlemmer, men de fik intet svar. Det var en indblanding i fagforeningers interne anliggender, siger Gennady Fedynich, formand for REP.

Udenrigsministeriet oplyser dog, at ministeriet ikke har modtaget en henvendelse fra Hviderusland i sagen.

Chikane mod fagligt aktive i Hviderusland er langt fra et nyt fænomen:

De seneste år er en lang række medlemmer af REP blevet indkaldt af politiet til afhøring, og fagforeningens aktivister er blevet systematisk kropsvisiteret. 

I december 2017 blev Thorkild Hansen, regionskonsulent i 3F, taget med til et timelangt forhør af hviderussisk politi under et besøg i Minsk. Politiet ønskede blandt andet at vide, hvordan 3F kommunikerer med hviderussiske fagforeninger og spurgte til et fagforeningsbesøg i Danmark i 2016.

Vil tage sagen op i EU

Medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S) vil nu tage sagen op over for EU’s udenrigskommissær, Federica Mogherini, som han tidligere har opfordret til at tage affære over for Hviderusland.

- Vi skal ikke acceptere, at et naboland til EU på den måde undertrykker civilsamfundet og foreningsfriheden. Både EU og Udenrigsministeriet må sætte foden ned over denne form for chikane, siger Jeppe Kofod.

Tina Christensen, næstformand i 3F, kalder udviklingen i Hviderusland trist.

- Vi følger udviklingen i Hviderusland tæt. Den seneste sag er endnu et eksempel på, at det hviderussiske regime ikke respekterer helt basale rettigheder.

3F har samarbejdet med de uafhængige fagforbund BNP og REPi Hviderusland i en årrække. Forbundene mobiliserede i 2017 til folkelig modstand mod præsident Lukaschenkos såkaldte parasit-dekret - en lov som pålagde arbejdsløse en særlig straf-skat. 

- På trods af regimets behandling af fagforeningerne, opnår de resultater til gavn for lønmodtagerne i Hviderusland, siger Tina Christensen.