Globalt:
Der er brug for en ny retning
Undertrykkelsen af faglige rettigheder eskalerer i mange lande. Svaret er international solidaritet og en ny social kontrakt, mener den globale fagbevægelse.
Guatemala er et af verdens værste lande for fagforeningsarbejde, ifølge ITUC's årlige rapport. (
Foto Søren Zeuth)
Arbejdernes rettigheder er under hårdt pres verden over. Det viser den årlige rapport fra den globale faglige organisation, ITUC.
85 procent af de undersøgte 145 lande har krænket retten til at strejke, og 80 procent af landene har nægtet arbejdere retten til kollektiv forhandling i 2018.
Arbejdere blev samtidig udelukket fra retten til at organisere sig fagligt i 107 lande. Det er en markant stigning fra 92 lande i 2018.
I 10 lande blev fagforeningsfolk myrdet. Alene i Colombia blev 34 fagligt aktive slået ihjel - mod 15 året før.
Tilliden skal genopbygges
Den til tider brutale undertrykkelse af faglige rettigheder er et voksende demokratisk problem, mener ITUC’s generalsekretær, Sharan Burrow.
- Fagforeninger er i frontlinjen i kampen for demokratiske rettigheder og frihed fra de store virksomheders grådighed. Den har spredt sig til regeringer, som handler mod arbejdernes interesser. Vi har brug for en ny social kontrakt mellem arbejdere, regeringer og erhvervsliv for at genopbygge den tillid, der er gået tabt. Det er på tide at ændre spillereglerne, siger Sharan Burrow.
Flere politiske sejre
Heldigvis vinder fagbevægelsen også sejre, viser rapporten. Blandt andet når det handler om at sætter grænser for arbejdsgiveres udnyttelse af det fleksible arbejdsmarked - som de såkaldte 0-timers kontrakter.
- Efter fire års kampagne fra arbejdere og aktivister valgte den irske regering at forbyde 0-timers kontrakter. New Zealands regering har ligeledes genoprettet en del af beskyttelsen for arbejdstagerne og styrket kollektive forhandlinger, siger Sharan Burrow.
Kampe på tværs af grænser
Hun peger på, at de nye udfordringer kræver nye svar fra fagbevægelsen - ikke mindst internationalt samarbejde.
- Virksomheder, der systematisk har angrebet arbejdstagernes rettigheder, er blevet mødt med globale protester: Der er strejker og juridiske kampe mod Uber, der er strejkende arbejdere på Amazons lagre i Europa og USA, og vi har set den største strejke i Ryanairs historie. Multinational grådighed kan være global, men arbejderne er gået sammen i en skala, der ikke er set før, siger Burrow.
Ifølge rapporten er de 10 værste lande for fagforeningsarbejde: Algeriet, Bangladesh, Brasilien, Colombia, Guatemala, Kasakhstan, Filippinerne, Saudi Arabien, Tyrkiet og Zimbabwe.