OBS: Du er nu offline

Konference  Fagbevægelsen svarer igen – ude og hjemme

De faglige udfordringer går igen på tværs af landegrænserne. Aktive 3F'ere diskuterede, hvilke typer organisering og solidaritet, der er vejen frem.
Ukrainske Vasyl Andreyev fortæller, at solidariteten fra Danmark er uundværlig for landets bygningsarbejdere.
Ukrainske Vasyl Andreyev fortæller, at solidariteten fra Danmark er uundværlig for landets bygningsarbejdere.
Af Ida Larsen

Hvordan forhindrer vi social dumping? Hvad er løsningen på uformelle ansættelser? Og hvordan organiserer vi os bedre lokalt som globalt?

Det var blot nogle af de spørgsmål som blev diskuteret på 3F's internationale solidaritetskonference den 11.-12. april.

Under overskriften ”Fagbevægelsen svarer igen” var aktive 3F'ere fra overalt i landet samlet for at debattere og udveksle erfaringer om de udfordringer, som fagbevægelsen er konfronteret med herhjemme og ”derude”.

109 aktive 3F'ere fra arbejdspladser og afdelinger over hele landet deltog i konferencen.

Solidaritet til Ukraine gør en forskel

Formanden for det ukrainske byggearbejderforbund, Vasyl Andreyev, var taget fra det uroplagede Ukraine til Silkeborg for at fortælle om konsekvenserne af krisen, som har hærget Ukraine siden slutningen af 2013.

- Bygningsarbejderforbundet er ikke kun taknemmelig for den økonomiske støtte, 3F giver, men også den moralske støtte og opbakning, som strømmer til Ukraine fra Danmark. Den solidaritet man mærker her er uundværlig, understregede Vasyl.

Under konferencen blev der særligt lagt vægt på paralleller mellem de problemer fagbevægelsen møder ude i verden, og de problemer der findes i Danmark. Der blev diskuteret organisering, koncern-netværk og hvorvidt mulighederne ligger i et aftale- eller lovgivningssystem.

Migranter uden rettigheder

I det sydlige Afrika er en af udfordringerne det stigende antal uorganiserede løsarbejdere og migrantarbejdere, der af tvinges til at skrive kontrakter på årsbasis. I Danmark findes præcis de samme problemer: I dag arbejder omkring 90.875 udenlandske arbejdere i Danmark, mange af dem uden basale rettigheder.

Et af svarene på bedre organisering af etniske minoriteter i Danmark kunne være at styrke det opsøgende arbejde overfor beboelsesområder, forsamlingssteder og tilholdssteder for potentieller medlemmer fra nye EU lande, lød det.

- Vi skal møde vores potentielle medlemmer, hvor de er. Det gælder folk, som allerede er organiserede, men bare ikke hos 3F. Deres fællesskab findes i kulturelle arrangementer, i klubber og i netværk af etniske minoriteter, forklarede Anthony Sylvester, integrationskonsulent i 3F.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen slog også vejen forbi Silkeborg og understregede, at det internationale samarbejde på tværs af grænser er helt afgørende for at sikre de internationale arbejdstagerrettigheder fastsat af ILO.