Det internationale pres på den multinationale frugtkoncern Fyffes bliver stadig hårdere. Koncernen anklages for at undertrykke faglige rettigheder i Mellemamerika, ikke mindst på melonplantager i Choluteca ved Stillehavskysten i Honduras.
FN’s trepartsorganisation, ILO, modtog tidligere i juni klager over overfald og kidnapninger af fagligt aktive arbejdere i datterselskaberne Melon Export og Suragroh i Honduras.
I maj i år fik Fyffes deres medlemskab af det britiske etiske handelsinitiativ, ETI, suspenderet på grund af de mange sager.
Samtidig forbereder USA’s arbejdsministerium lige nu en mission til Honduras i juli. Det sker for at undersøge klager over krænkelser af arbejderrettigheder under frihandelsaftalen Cafta, blandt andet i firmaet Suragroh.
- Frygten bliver mindre
Og presset har en effekt, også i plantagerne, fortæller Tomás Membreno, formand for landarbejderforbundet STAS. Trods overfald på tillidsfolk og trusler mod medlemmer af fagforeningen, organiserer flere og flere landarbejdere sig på Fyffes’ melonplantager.
- Den konstante støtte fra arbejdere og organisationer i andre lande betyder, at frygten stille og roligt bliver mindre. Folk bliver gradvist mere trygge og ønsker at fortsætte kampen for deres rettigheder. Samtidig uddanner vi flere og flere, så arbejdere bliver bevidste om, hvilke rettigheder de har, siger Tomás Membreno.
Han fortæller, at antallet af organiserede landarbejdere er steget fra 105 til 267, selvom langt de fleste er sæsonarbejdere og derfor er ekstra udsatte for at miste deres job.
- Den seneste tid er fagligt aktive ikke blevet fyret, og ansatte er for første gang begyndt at modtage rigtige lønsedler, der viser, at de får landets mindsteløn, siger forbundsformanden. Til gengæld forsøger Fyffes-firmaerne på ulovlig vis at snyde de ansatte for en række dagslønninger hver måned ved at annullere deres arbejde, forklarer han.
Fyffes: Fagforening er ulovlig
Honduraneren har netop besøgt Danmark og har blandt andet holdt møder med supermarkedskæderne COOP, Dansk Supermarked, Aldi og Lidl.
Fyffes har gennem flere år afvist at forhandle en overenskomst med STAS, da koncernen mener, at fagforeningen er ulovlig. Begrundelsen er, at forbundet repræsenterer hele landbrugsområdet i Honduras - deriblandt mange løsarbejdere uden fast kontrakt. Tidligere har det ikke været muligt for løsarbejdere at organisere sig. STAS har dog lignende kollektive aftaler i andre firmaer.
Til gengæld er der lige nu dialog mellem det internationale landarbejderforbund IUF, organisationen Bananalink og Fyffes om et uddannelsesforløb for landarbejderne med fokus på deres rettigheder. Samtidig arbejder fagbevægelsen for en trepartsmodel, der skal løse konflikten ved at involvere Arbejdsministeriet og landets arbejdsgiverorganisation, COHEP.