Kinas indflydelse i Afrika er vokset støt igennem flere år. I Mozambique ses de kinesiske investeringer tydeligt: Kinesiske aktører står for en stor del af infrastrukturprojekterne i landet, de har sat deres aftryk med et nyt stort kinesisk hotel i Maputo, og de har opkøbt et stort landområde til produktion af ris. De er også til stede i form af donationer: Ved udgangen af 2016 har Kina doneret 10.000 tons ris i fødevarehjælp til de tørkeramte områder af Mozambique.
Bygger Afrikas længste hængebro
I Mozambiques hovedstad Maputo er den kinesiske statsejede virksomhed China Road and Bridge Corporation CRBC i gang med at bygge Afrikas længste hængebro. Den skal forbinde Maputo mod syd, så den tunge transport kan forkorte turen fra for eksempel Durban med flere timer. Den vil samtidig gøre hverdagen nemmere for de mennesker, der dagligt sidder i kø til færgen for at krydse flodudmundingen fra Catembe til Maputo.
3F samarbejder med fagforbundet SINTICIM, der organiserer bygningsarbejdere over hele Mozambique.
Ser fagforeninger som fjender
- Generelt ser kinesiske virksomheder fagforeningerne som deres fjender. Da de kom her, så det ud, som om de ikke kendte til arbejdsmarkedsloven, og arbejderne arbejdede under slavelignende vilkår. Det gjorde sig også gældende på broprojektet, siger generalsekretær Jeremias Timana.
Gennem en ihærdig indsats og flere store strejker har SINTICIM dog formået at mobilisere og organisere arbejderne på projektet og sikret, at vilkårene er blevet forbedret. Inden strejkerne var fagforeningerne forment adgang til byggepladserne, og flere arbejdere blev vilkårligt fysisk afstraffet af arbejdslederne.
Paolo João Matusse har arbejdet i transportafdelingen på projektet i mere end tre år, og han er glad for arbejdet nu:
- Arbejdet her er meget bedre end mit tidligere, hvor lønnen var lavere, og vi ikke havde nogen kontrakt. Her er der styr på det. Arbejdstiderne bliver overholdt, og hvis du vil, kan du arbejde over og få ekstra betaling, men det er ikke et krav, siger han.
Han tager selv en del ekstratimer, for pengene er nødvendige, da han har fire børn, en kone og en bedstemor at tage sig af derhjemme. I begyndelsen var sproget også en stor udfordring. Kineserne talte kun mandarin og mozambiquerne portugisisk. I dag taler flere portugisisk.
- De prøver at undgå kontakten med arbejderne
I Mozambique sætter kinesiske entreprenører sig på mange store kontrakter, blandt andet fordi aftalerne bliver lavet direkte mellem dem mozambiquiske stat og den kinesiske. Af samme grund mener virksomhederne, at arbejderne så må henvende sig direkte til den mozambiquiske stat, hvis der er problemer.
- De prøver at undgå kontakten med arbejderne. De mozambiquiske myndigheder er svage og ikke interesserede i at håndhæve loven, specielt arbejdsmarkedsloven. Med den indstilling er det svært at få nogen til at overholde den gældende lovgivning i landet, siger Luis Abreu. Programmedarbejder i 3F i det sydlige Afrika.
Samarbejdet på tværs af fagforeningerne skal styrkes
Byggepladsen ved brobyggeprojektet er et eksempel på, at det kan lykkes. Men eksemplerne er desværre få. Ifølge Luis Abreu skal fagforeningerne styrke deres samarbejde:
- Der er behov for, at de nationale fællesforbund bringer vilkårene på arbejdspladserne op på regeringsniveau. Regeringen er forpligtet til at få udenlandske virksomheder til at overholde lovgivningen. Her må fagforeningerne lægge pres, siger han.
Luis Abreu peger på regional vidensudveksling som en del af løsningen, da de multinationale virksomheder ikke afgrænses af landegrænser, men opererer i hele regionen.
Det forsøger det internationale forbund for byggearbejdere, BWI, at styrke.
- Når virksomheden starter på et nyt projekt, må du som fagforening starte forfra med organiseringen. Der er behov for, at fagforeningerne lokalt dokumenterer krænkelser af arbejdernes rettigheder, så vi kan lægge pres på nationalt og internationalt niveau og bruge hinandens erfaringer, siger Garikanai Shoko, koordinator i BWI.