OBS: Du er nu offline

Præsident-besøg: Fagforeninger i Mexico under pres

Retten til at strejke bliver undertrykt af Mexico, hvis præsident i disse dage besøger Danmark. Det mener over 30 fagforbund, der protesterer mod fyringer i landets eksportzoner.
Kongefamilien var mødt talstærkt op, da Mexicos præsident Enrique Peña Nieto og fru Angelica Rivera de Peña onsdag ankom til Københavns Lufthavn i Kastrup. Imens er der problemer med at overholde arbejdernes rettigheder hjemme i Mexico. (Foto: Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Kongefamilien var mødt talstærkt op, da Mexicos præsident Enrique Peña Nieto og fru Angelica Rivera de Peña onsdag ankom til Københavns Lufthavn i Kastrup. Imens er der problemer med at overholde arbejdernes rettigheder hjemme i Mexico. (Foto: Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Af 
 

Mexicos præsident Enrique Peña Nieto og frue var onsdag aften til gallataffel med det danske kongehus på Fredensborg Slot. Torsdag skal Nieto til møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). De to regeringsledere vil underskrive en fælles hensigtserklæring om et styrket samarbejde.

 “Kommercielt udgør Mexico et attraktivt marked med stort potentiale for danske virksomheder,” meddeler kongehuset i en officiel udtalelse om statsbesøget.

Mens stemningen over for Nieto således er positiv i København, er han under pres for at sikre menneskerettigheder og ikke mindst arbejdernes rettigheder i sit hjemland. 

Korruption spænder ben for retten til at strejke

I sidste uge sendte den amerikanske landsorganisation AFL-CIO sammen med 30 andre forbund og organisationer en protest til præsident Nieto og den multinationale printergigant Lexmark over fyringerne af 75 ansatte i byen Ciudad Juárez i det nordlige Mexico. De blev afskediget, efter at de havde ansøgt om registrering af en fagforening på Lexmarks fabrik.

AFL-CIO beskylder myndighederne for at have udleveret navne på de arbejdere, der støttede fagforeningen, til fabrikkens ledelse, hvorefter de blev fyret.

 - I Mexico bliver retten til at strejke systematisk undertrykt. Midlet er aftaler mellem firmaer og gule fagforeninger, styret af arbejdsgiverne, med regeringens velsignelse. Disse falske overenskomster støttes af regeringens korrupte arbejdsret, siger Richard Trumka, formand for AFL-CIO.

Fænomenet, der kaldes beskyttelsesaftaler, er blevet fordømt af FN's arbejdsmarkedsorgan, ILO.

Uroen ulmer i berygtede zoner

Uroen ulmer i de fattige eksportzoner ved det amerikanske grænse og ikke mindst i regionen Ciudad Juárez, der er berygtet for rekorder i drab, overgreb og menneskesmugling.

Området er desuden kendt for lave lønninger og for at være stort set renset for uafhængige fagforeninger på 300 fabrikker, der ejes af firmaer i USA, Kina og Europa.

Siden oktober 2015 har en bølge af protester og strejker ramt Ciudad Juárez og de amerikanske selskaber Lexmark og Apple-leverandøren Foxconn. Strejkerne brød ud på fire fabrikker i protest mod underbetaling og sexchikane, og siden har zonerne været præget af demonstrationer, sultestrejke og international opmærksomhed.

Arbejderne tjener under 50 kroner om dagen.

 - Det er ikke længere muligt at overleve for den løn, arbejderne får. Det har gjort området til en tikkende bombe. De seneste protester giver en pludselig mulighed for forandring, siger Elizabeth Flores, chef for menneskeretsgruppen Pastoral Obrera til avisen The Guardian.

Præsident Enrique Peña Nieto har dog sat gang i en proces, der skal sikre flere arbejdstagerrettigheder, blandt andet for at kunne leve op til frihandelsaftalen TPP, der dækker Stillehavslandene.