Latinamerikansk forår
Protester mod korruption breder sig i Mellemamerika
Guatemala og Honduras oplever den stærkeste folkelige bevægelse for demokrati i årtier. Dansk bistand har styrket muligheden for at afsløre magtmisbrug.
Los Indignados - De Indignerede - er navnet på en voksende bevægelse mod magtmisbrug i Honduras.
Analyse af Jesper Nielsen, rådgiver i 3F International
Korruptionsskandaler i Guatemala og Honduras har udløst de bredeste folkelige protester i nyere tid. Det, som nogle studerende i Guatemala satte i gang på de sociale medier i april, har udviklet sig til en alvorlig trussel for regeringerne i begge lande. Protesterne har potentiale til at blive den hidtil stærkeste bevægelse for et opgør med den bundløse korruption i de to lande.
I Honduras udviklede der sig en omfattende bevægelse mod statskuppet i 2009, men anti-korruptions-bevægelsen ser ud til at blive bredere. Flere af de fagforbund, 3F samarbejder med, deltager meget aktivt i demonstrationerne.
3.000 mistede livet under skandale
Den folkelige forargelse skyldes først og fremmest tyveriet af op mod 350 millioner dollars fra social- og sygesikringen IHSS, begået af en række embedsmænd og politikere. Det førte til, at institutionen gik konkurs. Skandalen formodes at have kostet 3.000 mennesker livet på grund af manglende lægehjælp og medicin. En del af pengene, cirka 90 millioner, er gået til at finansiere det regerende Nationalpartis valgkampagne, men også det liberale parti har fået sin del af kagen.
Folk har tabt tilliden til statens kontrol- og rets-institutioner. De kræver derfor, at præsident Juan Orlando Hernandez går af og retsforfølges. Bevægelsen kræver en International Kommission mod Korruption og Straffrihed i lighed med organet CICIG i Guatemala, som har spillet en vigtig rolle i afsløring af korruptionen i Guatemala.
Dansk udviklingsbistand har støttet kommissionens arbejde gennem DANIDA's menneskerettighedsprogram i Mellemamerika.
Ønsker 50ernes reformer tilbage
I Guatemala er vicepræsident Roxana Baldettis blevet tvunget til at gå af. Hele præsident Otto Perez Molina's regering er nu i skudlinjen.
Det har udviklet sig til en bred bevægelse, som ikke er set siden 1950'erne, ikke mindst i middelklassen. Der er begyndt at dukke valgplakater for den afdøde præsident Jacobo Arbenz op i gadebilledet. Som præsident fra 1950 til 1954 gennemførte han demokratiske, sociale og økonomiske reformer for at give landet større uafhængighed af USA og svække de nordamerikanske selskabers indflydelse. I '54 blev han smidt ud af USA's militære intervention.
Inspirationen fra Guatemala har sat skub i en bevægelse i Honduras, som for sjette fredag i træk samlede tusinder til fredelige fakkeloptog flere steder i landet den 3. juli.
Kritik af afledningsmanøvre
Honduras' præsident Juan Orlando Hernandez har inviteret til en social dialog som svar på protesterne. Deltagerne i marcherne og sultestrejkerne har hidtil afvist tilbuddet fra den korrupte præsident, men senest har de faglige landsorganisationer CUTH, CTH og CGT indvilget i en dialog på visse betingelser.
Det har udløst en skarp protest fra en række fagforbund, der er aktive i bevægelsen, og som ser præsidentens tilbud som en afledningsmanøvre. De afviser at forhandle korruptions-bekæmpelse med en præsident, der er dømt for korruption.
Blandt kritikerne er landarbejderne i FESTAGRO, industriarbejderne i SITIAMASH og drikkevareforbundet STIBYS.
Honduras' menneskeretsombudsmand, Roberto Herrera Cáceres, udsendte op til det seneste fakkeloptog en appel om at sikre deltagernes demokratiske rettigheder og at undgå repressalier eller undertrykkelse. Han appellerede også til de civile og militære myndigheder om at respektere ombudsmandsinstitutionen, CONADEH's uafhængighed og mandat til at beskytte menneskerettighederne.
En gruppe demonstranter er i lige nu sultestrejke i telte nær præsidentpaladset og har i den seneste tid været udsat for politiets chikane. Det har skabt bekymring for de protesterendes sikkerhed og rettigheder.
Appel til Danmarks regering og EU
I Danmark og en række andre lande blev der i slutningen af juni organiseret solidaritetsaktiviteter. Foreløbig er det mundet ud i, at 3F og en række andre organisationer og herboende latinamerikanere har sendt en appel til EU's delegationschefer i Guatemala og Honduras, til danske medlemmer af Europaparlamentet og til Udenrigsministeriet.
Brevet udtrykker støtte til bevægelserne mod korruption og straffrihed og til oprettelse af en International Kommission i Honduras. Det anmoder EU om at sikre, at bistanden til disse lande anvendes til fordel for demokratiske rettigheder og til at beskytte aktive borgere og journalister.
Appellen opfordrer Danmarks regering til at fortsætte støtten til demokrati og menneskerettigheder i Mellemamerika.