OBS: Du er nu offline

Aftale:  Tøjfirmaer og fagforeninger vil sikre retten til faglig organisering i Myanmar

H&M, Tommy Hilfiger, Bestseller og andre globale tøjgiganter vil nu være med til at sikre arbejderne ret til faglig organisering i Myanmar.

En af de fabrikker, derhar deltaget aktivt i forhandlingerne er virksomheden Jiale Fashion. Her ses fabrikkens fagforeningskontor.
En af de fabrikker, derhar deltaget aktivt i forhandlingerne er virksomheden Jiale Fashion. Her ses fabrikkens fagforeningskontor.
Af 
 

Det skal være slut med undertrykkelse af faglige rettigheder i Myanmar.

Efter 10 måneders forhandlinger mellem 3F's partner i Myanmar, industriforbundet IWFM, og leverandører til 21 globale tøjfirmaer, er der indgået en aftale om retten til at organisere sig på fabrikkerne. Det er nedfældet i en såkaldt Vejledning om Foreningsfrihed, som nu er offentliggjort efter en juridisk gennemgang i FN's internationale arbejdsorganisation, ILO.

Aftalen er underskrevet af leverandører til blandt andre H&M, Inditex, Bestseller og PVH Corp, der ejer Calvin Klein og Tommy Hilfiger. Aftalen dækker 27 fabrikker. 

De 21 internationale tøjvirksomheder har indgået en aftale med det globale industriforbund IndustriALL om at arbejde for brancheoverenskomster inden for beklædning, tekstil, læder og sko som en vej til en ordentlig løn. 

Ærlige forhandlinger

- Vi har oplevet ærlige forhandlinger, og vi ser frem til at tage det næste skridt. Hvis vi alle kan arbejde sammen om at gennemføre retningslinjerne, kan vi skabe historie, siger Khaing Zar, formand for IWFM.

3F's programkoordinator Glen Swanson og programmedarbejder Than Zaw Tun har været med til forhandlingsmøderne som rådgivere for forbundet IWFM. 

- Første version af vejledningen er et stort fremskridt, samtidig med at der stadig mangler nogle få kerneområder som konfliktløsningsproces og overenskomstmekanismer, lyder det fra Glen Swanson.

Begge dele forventes på plads i 2020, forklarer Than Zaw Tun.

Loven bliver ikke håndhævet

- Man kan spørge, hvorfor fagbevægelsen i Myanmar investerer så meget tid i et dokument, der blot understreger de rettigheder, der findes i loven i forvejen. Men mange dele af arbejdsmarkedsloven er uden de nødvendige regler til at håndhæve den og bliver derfor ikke overholdt af mange leverandører. Aftalen øger fagforeningernes ret til at håndhæve reglerne, når de er part i en underskrevet aftale, siger Glen Swanson. 

IndustriALL's ansvarlige på området, Christina Hajagos-Clausen, glæder sig til at samarbejde med IWFM, lokale tøjproducenter og globale tøjfirmaer om forbedring af løn- og arbejdsforhold.

- Retningslinjerne sætter rammen for at tage det næste skridt til at udvikle en aftale for sektoren. Det er kun ved at etablere bæredygtige strukturer, at vi kan opnå en kollektiv forandring i branchen, siger Christina Hajagos-Clausen.

H&M: Kan sikre rettigheder og effektivitet

Den aftalte vejledning indeholder blandt andet bestemmelser om retten til organisering, møder mellem ledelse og fagforening, faciliteter og tid til fagforeningernes arbejde på virksomhederne, procedure ved afskedigelser, forhandlinger og indgåelse af overenskomst herunder strejker, lockout, demonstrationer og ledelse af virksomheder og fagforeninger. 

Også tøjkæderne glæder sig over aftalen:

- For H&M er retningslinjerne et vigtigt redskab til at opnå mere stabil social dialog i Myanmar. Det kan hjælpe til at bevare og øge fabrikkernes effektivitet og samtidig sikre implementeringen af en af de mest basale menneskerettigheder – foreningsfriheden, siger Serkan Tanka, landechef i Myanmar for H&M.

Der er 1,1 millioner tekstilarbejdere i Myanmar, og mindstelønnen er på omkring 20 kroner om dagen.