OBS: Du er nu offline

Efter ny dødseksplosion i tøjindustrien:  Dansk arbejdstilsyn skal hjælpe Bangladesh

Støtte fra det danske arbejdstilsyn skal sammen med ny international aftale forbedre sikkerheden på livsfarlige tøjfabrikker.
Af 
 

13 blev dræbt og mindst 50 såret mandag, da en kedel eksploderede på tøjfabrikken Multifabs i industrikvarteret Gazipur uden for Bangladesh’ hovedstad, Dhaka.

Det er blandt de værste ulykker i tøjindustrien siden katastrofen på Rana Plaza, der kostede over 1.100 mennesker livet i 2013.

Kedlen var placeret i farveriafdelingen og var ved at blive gjort klar efter ferie under den muslimske Eid-festival. Kilder på fabrikken fortæller, at kedlens godkendelse var udløbet i juni, ifølge avisen Dhaka Tribune.

Fabrikken laver strikvarer til eksport, blandt andet til til danske kunder Scanware og ID Identity. Den var blevet kontrolleret flere gange af inspektører fra den internationale aftale om brand og bygningssikkerhed i Bangladesh, Accord’en. Men den dækker netop ikke kontrol af kedler.

3F: Utilstrækkelig kontrol

3F kalder kontrollen og sikkerheden utilstrækkelig og lægger vægt på, at der ikke var nogen fagforening på fabrikken.

- Hvis man fortsat skal forbedre arbejdsmiljøet, kræver det, at de ansatte får en stemme gennem fagforeninger. Organiserede arbejdere, der ved, hvad der foregår på fabrikken, har mulighed for råbe vagt i gevær, når sikkerheden halter, siger Jesper Nielsen, leder af 3F International.

Han opfordrer derfor modefirmaerne til at insistere på, at de ansatte får ret til at organisere sig. For få måneder siden var fagligt aktive arbejdere med til at forhindre en gentagelse af Rana Plaza-katastrofen på fabrikken Ananta. 

Kun ganske få procent af Bangladesh’ fire millioner tøjarbejdere er medlem af en fagforening. Tidligere i år slog myndighederne i Bangladesh hårdt ned på fagligt aktive arbejdere, fængslede 27 faglige ledere og sigtede i alt 600 arbejdere. De er dog alle på fri fod igen.

Dansk arbejdstilsyn skal forbedre sikkerhed

Udsendte fra det danske arbejdstilsyn hjælper i øjeblikket med kolleger i Bangladesh til at styrke sikkerheden på de mange fabrikker, blandt andet sammen med 3F.

- Kedelsikkerhed er et stort problem i Bangladesh. Der sker jævnligt ulykker, ikke blot i tekstilindustrien.Vi har derfor også inkluderet det i vores træning af arbejdsmiljøkonsulenter i samarbejde med det danske arbejdstilsyn, fortæller Sten Petersen, koordinator af 3F’s program i det sydlige Asien.

En række store globale modefirmaer har netop indgået en ny treårig aftale om fabrikssikkerhed i Bangladesh med den internationale fagbevægelse. Den nye aftale vil lægge mere vægt på retten til at organisere sig fagligt og desuden tage de farlige industrikedler under opsyn. Den er indtil videre underskrevet af blandt andre H&M, Inditex, Aldi, Lidl og C&A, og danske Bestseller har meddelt, at man vil tiltræde aftalen.