OBS: Du er nu offline

Bangladesh  Tusinder fyret og flere hundrede fængslet efter strejker

Politiet har slået hårdt ned på vrede tøjarbejdere, der gik på gaden i Bangladesh i utilfredshed med manglende lønstigninger.

Politiet slår hårdt ned på demonstrerende tekstilarbejdere i hovedstaden Dhaka. (
			Zakir Hossain Chowdhury/ZUMA Wire	)
Politiet slår hårdt ned på demonstrerende tekstilarbejdere i hovedstaden Dhaka. ( Zakir Hossain Chowdhury/ZUMA Wire )
Af 
 

Over 5000 tekstilarbejdere er blevet fyret i Bangladesh, og flere hundrede er blevet arresteret. 

Det sker efter den seneste tids demonstrationer og strejker for højere lønninger. Fem dages protester og sammenstød mellem politi og arbejdere midt i januar kostede en tøjarbejder livet, og flere end 70 blev såret.

Uroen skyldtes frustration over, at lovede lønstigninger i starten af januar udeblev. 

Regeringen vedtog i december en stigning af mindstelønnen svarende til godt 200 kroner, men ifølge fagbevægelsen er der reelt kun udbetalt et beløb, der svarer til 19 kroner ekstra for de lavest lønnede. Ansatte på højere løntrin har oplevet en direkte lønnedgang. 

Bangladesh er verdens næststørste producent af tøj og et af de lande i verden, hvor tøjarbejdere får den laveste løn.

Tusinder nedlagde arbejdet

Flere tusinde arbejdere nedlagde arbejdet og blokerede veje i og omkring hovedstaden Dhaka, blandt andet i fabriksområderne Ashulia og Savar. De blev fjernet af det såkaldte industripoliti med gummikugler og tåregas. En del blev udsat for voldelige ransagninger i deres hjem. 

Mange arbejdere frygter nu at blive anholdt, hvis de møder på arbejde.

- Det har skabt panik, at tusinder af arbejdere er anklaget for at stå bag uroen, uden at navnene er oplyst, siger Saluddin Shapon, generalsekretær i organisationen IBC, der består af det globale fagforbund IndustriALLs medlemsforbund i Bangladesh. 

Siddiqur Rahman, leder af tekstilarbejdsgivernes forening BGMEA, opfordrede til at straffe arbejdere for vandalisme.

Flere arbejdere fortæller dog lokale medier, at de blot har demonstreret og forsøgt at organisere fagforeninger.

- Jeg var overrasket, da jeg så mit navn øverst på listen (over eftersøgte, red.). Under protesterne mødte jeg på arbejde hver dag og var ikke involveret i nogen form for hærgen. Mit og andres navn er inkluderet, fordi vi har forsøgt at danne en fagforening, siger kvinden, der er anonym, til Thomson Reuters Foundation.

Blandt de fabrikker, der har fyret arbejdere, er leverandører til H&M, der udtaler, at koncernen er ”dybt bekymret over udviklingen” og anser ”retten til at organisere sig i en fagforening som en menneskeret, der ikke er til forhandling.”

Kræver arbejdere løsladt og genansat

Officielt har tøjfabrikker fyret 4.899 arbejdere efter uroen. Landets fagforbund anslår, at det snarere er tale om 7.000 afskedigede arbejdere og 30, som der lige nu er rejst tiltale imod.

- Vi kræver et øjeblikkeligt stop for fyringer, chikane og fængslinger af arbejderne. Samtidig kræver vi, at de arresterede tekstilarbejdere bliver løsladt, de falske anklager droppet, og de fyrede genansat, siger Amirul Haque Amin, formand for fagforbundet NGWF, der stod bag en demonstration mod fængslingerne sammen med en række andre fagforbund 1. februar i Dhaka.

Regeringen har nu haste-indkaldt en treparts-kommission til at kigge på lønforhøjelserne. Sidste år nedsatte den en mindsteløns-kommission for tøjindustrien, men ingen af de fagforbund, der repræsenterer arbejdere i branchen, fik plads i den.