Det har skabt røre i hele Tyskland, at hundredvis af slagteriarbejdere er testet positive for corona-virus.
Alene slagterikoncernen Tönnies har konstateret over 1.300 smittede, mens 7.000 arbejdere er sendt i karantæne. Det har betydet, at skoler og børnehaver er lukket i området syd for Bielefeld.
Arbejdsvilkårene i den tyske slagteribranche har i årevis været genstand for debat. Østeuropæiske kolonnearbejdere, der bor og arbejder under usle forhold, har været bagsiden af den tyske kødindustri.
Det er især boligforholdene, hvor kolonnearbejderne ofte bor sammen i sovesale, der kan have betydning for smittefaren i branchen. Samtidig bliver de typisk transporteret samlet til slagterierne i busser eller mini-busser.
De fleste kommer fra Polen eller Rumænien, og det er kun ganske få, der er medlem af en fagforening.
150 smittet hos Danish Crown
Hos Danish Crown i Tyskland er 150 slagteriarbejdere konstateret smittet med corona-virus, oplyser Jens Hansen, pressechef i koncernen.
De fleste arbejder på slagteriet Westcrown i Niedersachse. Det er et joint venture mellem Danish Crown og firmaet Westfleisch. Her var en tredjedel af de ansatte smittet, hvilket lukkede slagteriet i en periode.
- Mange af de ansatte bor under forhold, der kan sammenlignes med en kaserne eller lejrskole, og set i bakspejlet giver det en markant forhøjet smitterisiko, når der kommer en pandemi. Det er ikke formålstjenstligt, erkender Jens Hansen, pressechef i Danish Crown.
Koncernen indførte for et par år siden nye regler for arbejderboliger sammen med andre dele af branchen efter flere års hård kritik af forholdene.
- Vi må konstatere, at i den ekstreme situation, som vi står i lige nu, er vores kodeks for boliger til slagteriarbejderne ikke nok. På vores slagteri i Essen har vi derfor taget skridt til at sikre adgang til eksterne boliger, hvis der bliver brug for at sætte folk i karantæne eller lignende, siger Jens Hansen.
- Da corona-virus var en realitet, stillede vi med det samme krav til kolonnefirmaerne om, at der højst måtte være fem medarbejdere i en minibus med plads til ni, fortæller pressechefen.
Merkel varsler strammere regler
Imens raser tyskerne mod selskabet Tönnies og især direktør Clemens Tönnies, der blandt andet er kendt som bestyrelsesformand for fodboldklubben Schalke 04.
- Vi ser ting, der i forvejen var forkerte, og vi ser dem meget, meget tydeligt, har arbejdsminister Hubertus Heil sagt til tyske medier. Han mener, at koncernen har taget en hel region som gidsler.
Situationen har fået Angela Merkel til at varsle nye, strammere regler for slagterierne, blandt andet et opgør med brugen af kolonnefirmaer. Indtil videre er der dog ikke kommet noget konkret frem.
Problemer i resten af Europa
Det er langt fra kun i Tyskland, slagterierne har problemer med corona-udbrud.
Belgien, Frankrig, Irland, Spanien, Polen og Holland har haft smittede slagteriarbejdere og i visse tilfælde lukkede slagterier. I Frankrig er 180 slagteriansatte blevet testet positive, mens der er 200 tilfælde hos producenten Litera Meat i Spanien.
- Men det er ikke tilfældigt, at de største udbrud findes i Tyskland. For det er her vi ser de største problemer med social dumping, siger Kristjan Bragason, generalsekretær i det europæiske fødevareforbund EFFAT.
Også i USA har slagterier med migrantarbejdere udgjort en særlig smittefare.