OBS: Du er nu offline

Faglig leder fra Bangladesh får international hæder

Tekstilarbejderformand modtager prestigefuld menneskeretspris for sin kamp for at organisere arbejdere på landets tøjfabrikker.
Amirul Amin har kæmpet for bedre forhold til tekstilarbejderne i 30 år. (Foto: Søren Zeuth)
Amirul Amin har kæmpet for bedre forhold til tekstilarbejderne i 30 år. (Foto: Søren Zeuth)

- En uforfærdet og ihærdig indsats for forbedre livet og arbejdsvilkårene for tekstilarbejderne i Bangladesh.

Det er den officielle begrundelse for, at Amirul Hague Amin, formand for tøjarbejderforbundet NGWF modtager den internationale Nürnberg Menneskerettighedspris 2015.

- Det er en anerkendelse af hans og fagforeningernes indsats for at organisere tøjfabrikkerne og kæmpe for sikre og sunde arbejdsforhold under vanskelige vilkår i Bangladesh, siger Jyrki Raina, formand for den internationale faglige organisation, IndustriALL.

30 års kamp for rettigheder

Undertrykkelsen af faglige rettigheder og farlige arbejdsforhold har været en del af dagligdagen for landets fire millioner tekstilarbejdere i årevis. Siden kollapset på fabriksbygningen Rana Plaza i 2013, hvor over 1100 arbejdere mistede livet, er der kommet større international fokus på problemerne. Men Amins indsats begyndte for over 30 år siden.

- Tekstilarbejderne i Dhaka var de dårligst uorganiserede, og derfor lagde jeg fra begyndelsen mange af mine kræfter i branchen, forklarer han

- Jeg føler, at jeg modtager prisen på vegne af hele fagbevægelsen og tekstilarbejderne i Bangladesh. Den er et tegn på respekt for alle dem, der døde i Rana Plaza og Tazreen (en fabriksbrand med 112 døde, red.) og for kampen for bedre vilkår, siger Amirul hague Amin.

Nye fagforeninger bliver afvist

NGWF et af de fagforbund, der har dannet en række nye, lokale fagforeninger på tøjfabrikker i Bangladesh siden 2013. Mange fabriksfagforeninger bliver dog stadig afvist af myndighederne, der på den måde fortsætter undertrykkelsen af faglige rettigheder, mener Amirul Hague Amin.

For ti år siden - i 2005 - kollapsede tøjfabrikken Spectrum i Bangladesh med 64 døde til følge. Dengang var Amin med til at stille krav om ansvarlighed blandt fabriksejerne og tøjindkøberne fra de udenlandske firmaer. Katastrofen var ikke kun en banal ulykke, men resultatet af bevidst forsømmelse, og erstatningen skulle derfor også dække den tabte arbejdsfortjeneste, mente Amin dengang. Det er i dag tilfældet i den internationale aftale om erstatning til ofrene fra Rana Plaza.

 

Truet med retssager

Forbundsformanden har flere gange været under beskydning for sit faglige engagement. I sommeren 2014 appellerede Amirul Amin om international solidaritet med en faglig aktivist fra NGWF, der var blevet udsat for grove voldelige overfald og fordrevet fra sit hjem.

Det fik landets handelsminister og arbejdsgiverforening til at beskylde Amin for landsforræderi og true med retslig forfølgelse. Årsagen var, at Bangladesh netop i den periode forgæves forsøgte at genoprette sine handelsprivilegier med USA. De var suspenderet af Kongressen blandt andet på grund af forfølgelsen af fagligt aktive.