OBS: Du er nu offline

Amazon–ansatte strejker for højere løn

Arbejdere på Amazons lagre i Tyskland strejker for mere i løn. Selskabet har indtil videre afvist at indgå overenskomst.

Strejkende Amazon-arbejdere i Tyskland.
Strejkende Amazon-arbejdere i Tyskland.
Af 
 

Verdens største internetbutik, Amazon, er efter alt at dømme på vej til Danmark. Med tanke på de tyske ansattes forhold kan det medføre visse problemer. I Tyskland har arbejdere på fem af selskabets mega-centre lige nu nedlagt arbejdet i protest mod de lave lønninger.

- Amazon nægter at forhandle med os eller indgå en overenskomst. De fastsætter selv lønnen, og den kan vi hverken leve eller dø af, siger Christian Krähling, der sidder i samarbejdsudvalget i Amazons lager i Bad Hersfeld nær Frankfurt.

Han fortæller, at 600 ansatte har nedlagt arbejdet i Bad Hersfeld i protest mod en lønudvikling på to procent. Ifølge Christian Krähling får de ansatte omkring 2.130 euro eller lidt under 16.000 kroner om måneden brutto i løn. Strejken begyndte mandag morgen og fortsætter til tirsdag aften.

Der er desuden strejker på selskabets lagre i Koblenz, Leipzig, Rheinberg og Werne. Her har de ansatte fået lønstigninger på mellem 2 og 2,7 procent.

Ingen overenskomster i Tyskland

Ingen af selskabets ni distributionscentre i landet har overenskomst, men efter en række strejker har de ansatte fået lønstigninger på omkring to procent om året de seneste år.

Ifølge serviceforbundet Verdi går Amazon-arbejderne glip af et beløb svarende til omkring 5.000 kroner om måneden ved ikke at være omfattet af en overenskomst.

Amazon ejes af verdens rigeste mand, amerikaneren Jeff Bezos.

- Én, der tjener 4,5 millioner dollars i timen, kan i det mindste give sine arbejdere en tryg indkomst og bindende aftaler. De lønstigninger, der bliver givet ensidigt af firmaet, kan jo trækkes tilbage i morgen. Der er brug for kollektive aftaler, siger Stefanie Nutzberger fra det internationale fagforbund UNI.

Amazon har endnu ikke villet kommentere de vedholdende rygter om, at selskabet inden for kort tid satser på det skandinaviske marked. Amazon sidder på 46 procent af Tysklands internethandel ifølge Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH.