OBS: Du er nu offline

Kort nyt: Fagbevægelse kræver støtte til kriseramte arbejdere i EU

Der er brug for hjælp til corona-krisens ofre, mener europæisk fagbevægelse. 3F har åbnet nyt kontor i Colombia og udsætter årets solidaritetskonference til september.
 (
	Arkivfoto: Scanpix)
( Arkivfoto: Scanpix)

Europæisk fagbevægelse Brug for hjælpepakke til arbejderne

Den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS, opfordrer finansministrene i EU at finde 500 milliarder euro til en hjælpepakke til de arbejdere, der er ramt af corona-krisen

Det skal ske uden at stille krav til nyliberale reformer, som efter finanskrisen fulgte med, når kriseramte medlemslande skulle låne, lyder det fra fagbevægelsen. Samtidig skal lånene være rentefri eller med minusrente, mener EFS ifølge Eufagligt.dk.

Arbejdsløsheden i EU vokset med mindst 4 millioner siden coronaudbruddet, og er nu på over 15 millioner. Flere end 7 millioner er sat på arbejdsfordeling.

Onsdag den 8. april måtte finansministrene indtil videre opgive at nå til enighed om en hjælpepakke.

3F åbner i Colombia

3F åbnede den 28. februar et nyt regionalkontor for indsatsen i Latinamerika. Det ligger i Bogotá i Colombia og afløser det tidligere regionale kontor i Nicaragua.

3F’s næstformand Tina Christensen var med til at åbne kontoret sammen med faglige ledere, arbejdsgivere og den danske ambassadør Erik Høgh.

- Vi har i 3F en lang historie for internationalt solidaritetsarbejde. Og netop Colombia har stort behov for solidaritet og opbakning fra resten af verden. Colombia er det land i verden, hvor det er farligst at være fagligt aktivt. Mange faglige kolleger har mistet livet i deres faglige kamp, siger Tina Christensen.

- Til gengæld har landet også et kæmpe potentiale. Og jeg er overbevist om at 3F kan bidrage til en bedre fremtid for Colombia. En fremtid der bl.a. kan styrkes gennem social dialog mellem lønmodtagere, arbejdsgivere og regering, lyder det fra næstformanden.

Nye dødstrusler mod Colombias fagbevægelse

Jorge Diógenes Orjuela, der er formand for Colombias største faglige hovedorganisation, CUT, har modtaget nye dødstrusler. Han og flere andre faglige ledere fik et brev fra den berygtede paramilitære gruppe, De Sorte Ørne (Aguilas Negras). 

Afsenderne kræver at lederne stopper forberedelserne af nye sociale protester - ellers bliver de skudt.

CUT aviser blankt at bøje sig for truslerne. De kræver, at regeringen under præsident Ivan Duque stiller beskyttelse til rådighed for de fagforeningsfolk, der bliver truet, og at de efterforsker sager om krænkelser af forsamlings- og ytringsfriheden.

Få dage før CUT modtog truslerne mødtes repræsentanter for faglige og folkelige organisationer fra hele landet i Bogotá for at aftale nye protester mod regeringens deregulering af arbejdsmarkedet og for at forsvare fredsaftalerne.

Ny program-koordinator i Dhaka

37-årige Tobias Bavnsgaard er netop startet som koordinator af 3F’s indsats i Asien på 3F's regionalkontor i Bangladesh’ hovedstad Dhaka. Han er dog tvunget til at starte i Danmark, da det har været umuligt at flytte til Dhaka under corona-krisen. Tobias har tidligere både arbejdet for 3F og Ulandssekretariatet i det sydlige Afrika. Han kommer fra en stilling i 3F København.

14 transportarbejdere døde i London

14 offentligt ansatte transportarbejdere er døde af Corona-virus i London. Det oplyser byens borgmester Sadiq Khan til Sky News. Ni af dem var buschauffører. 

Solidaritetskonference flyttes til september 

På grund af Corona-krisen udskydes 3Fs internationale solidaritetskonference til weekenden den 5-6. september i år. 

Ovenpå en pandemi, der har lukket grænser og udløst en økonomisk krise, bliver behovet for at genoplive den internationale solidaritet kolossalt. Kom og vær med til at diskutere hvordan vi gør det bedst!

Antallet af pladser er begrænset og tildeles efter ”først til mølle” princippet. Så vent ikke for længe. Dem, der allerede er tilmeldt via FIU behøver ikke tilmelde sig igen.

Konferencen finder sted på Langsøhus i Silkeborg, og det er fortsat gennem din 3F afdeling du kan tilmelde sig. FIU nummeret er 1999-20-20-20