OBS: Du er nu offline

VM  Lokal fodboldklub og 3F København støtter Qatars migranter

Fælles kampagne hjælper nepalesisk fagforbund og migranterne fra Qatar.

Mange taler og skriver om VM i fodbold og menneskerettigheder for landets migranter. Fodboldklubben Nørrebro United og 3F København gør noget ved det. De støtter blandt andet migrantarbejdere, der arbejder - eller tidligere har arbejdet - i Qatar. Det sker gennem kampagnen Future Football.

Gennem indsatsen skaffer de penge til den nepalesiske faglige landsorganisation, GEFONT, der støtter og organiserer nepalesiske migranter og deres familier. Heriblandt arbejdere, der er vendt tilbage til Nepal efter at have arbejdet under horrible vilkår i Qatar.

Kampagnen til fordel for migrantarbejderne udløber af et mangeårigt samarbejde mellem 3F København og Nørrebro United.

- Vi har overenskomst med klubben og arbejder løbende sammen med dem. De foreslog selv at støtte migrantarbejdere i anledning af VM. Det var ikke muligt at finde nogen organisationer, man kunne arbejde sikkert sammen med i Qatar, så det var oplagt at støtte GEFONT, som har samarbejdet med 3F’s internationale afdeling. Der er mange døde bygningsarbejdere blandt ofrene. Vi ville gerne sætte fokus på rettigheder for arbejderne – og ikke mindst retten til at organisere sig og lave kollektive aftaler. Det er også en måde at sikre liv på, siger Caja Bruhn, faglig sekretær i 3F København.

Mangler stadig basale rettigheder

GEFONT har i en årrække arbejdet med at organisere og rådgive de cirka 400.000 migrantarbejdere, der kommer fra Nepal.

Den massive fokus på menneskerettigheder i Qatar op til VM har været med til at forbedre migrantarbejdernes vilkår en smule – i hvert fald på papiret. Men migranterne i Qatar bliver stadig nægtet deres helt basale ret til at organisere sig i en fagforening og på den måde kæmpe for ordentlige løn- og arbejdsforhold. Migrantarbejdere udgør omkring 88 procent af landets befolkning. Det store flertal i landet er dermed frarøvet deres grundlæggende menneskerettigheder.

Er du interesseret i købe støttetrøjen kan den købes via vores webshop her.

Hvis du vil vide mere om arbejderrettigheder i Qatar, så lyt til denne podcast eller læs mere her.