OBS: Du er nu offline

Colombia:  Mærsk genansatte havnearbejder efter strejke

Fyring af en kollega og uenighed om værnemidler mod corona-virus fik havnearbejdere til at gå i strejke. Den fyrede er nu genansat.

Billede fra en tidligere strejke i Mærsk-terminalen i Buenaventura.
Billede fra en tidligere strejke i Mærsk-terminalen i Buenaventura.
Af 
 

Havnearbejder blev fyret af A.P. Møller-Mærsk, da han krævede maske og handsker som beskyttelse mod corona-virus, før han ville arbejde.

Sådan lyder anklagen fra havnearbejdernes fagforening i Mærsk-terminalen TCBuen i byen Buenaventura i Colombia.

- TCBuen fyrede vores kollega, Ian Jader Riascos, den 4. april, da han krævede at selskabet gav ham et minimum af personlige værnemidler, såsom ansigtsmaske og handsker for at beskytte ham mod at blive smittet med covid-19 på arbejdet, siger Oliver Orobia Diaz, formand for havnearbejdernes fagforening i Buenaventura.

Ian Jader Riascos kører med containere i terminalen.

- Firmaet afviste ønsket, og da vores kollega insisterede på at få udleveret værnemidler, blev han fyret få minutter senere. Det skete uden hensyn til, at han har en gravid hustru, tilføjer Oliver Orobia Diaz

Han forklarer, at havnearbejderne derfor forlod terminalen for at gå i strejke lørdag klokken 14 med krav om, at Ian Jader Riascos blev genansat. Det skete to dage senere, den 6. april.

Lover at strejke ikke får konsekvenser 

Sagen fik desuden Havnearbejdernes Landsklub i Danmark til at reagere og sende en appel til A.P. Møller-Mærsks havneselskab, APM terminals i Latinamerika om at tage affære i sagen.

- Smittefaren fra Covid-19 skal tages meget seriøst, og det er åbenbart ikke sket i dette tilfælde, siger Ole Nors Nielsen fra bestyrelsen i Havnearbejdernes Landsklub.

- Ledelsen har skrevet under på, at de kammerater, der støttede deres fyrede kollega, ikke vil blive straffet. Vi skal dog stadig være forberedt på alle scenarier, siger Oliver Orobio Diaz, der takker dansk fagbevægelse for støtten. 

Mærsk-terminalen har tidligere været ramt af langvarige faglige konflikter.

Fagforbundet SNTT, der organiserer havnearbejderne i Colombia, har de seneste uger sendt en række informationer ud til sine medlemmer om sundhedsrisiko og forebyggelse i forbindelse med corona-pandemien. 

A.P. Møller-Mærsk er ikke vendt tilbage med svar på spørgsmål til sagen.