Midt under corona-krisen
Myanmar: Industriarbejdere forhandler sig til bedre sikring
Tøjarbejdere indgår nye aftaler i en svær tid
Coronakrisen førte til lukning af mange af de fabrikker, vi havde organiseret, og når der var fyringsrunder, gik det alt for ofte ud over vores medlemmer og tillidsfolk, siger Khaing Zar, formand for industriforbundet IWFM
I Myanmar støtter 3F industriarbejdernes forbund, IWFM. Flertallet af deres medlemmer er fra tøjindustrien, der blev ekstremt hårdt ramt af Corona-krisen. Sidste år havde IWFM en medlemsfremgang på 36 %. I de første seks måneder af 2020 gik antallet 8 % ned.
Formanden Khaing Zar fortæller her, hvad de har opnået på trods af den svære situation:
- Coronakrisen førte til lukning af mange af de fabrikker, vi havde organiseret, og når der var fyringsrunder, gik det alt for ofte ud over vores medlemmer og tillidsfolk, siger Khaing Zar
Foreningsfrihed under pres
Forbundet ansatte derfor en konsulent og nogle forhandlere. De har oprettet en hotline, så alle medlemmer kan få hjælp i det voksende antal sager.
- Arbejdernes rettigheder bliver krænket eller fjernet uden at det bliver registreret. Vi har hyret personale ind til at samle data om sagerne og vil gerne ansætte en specialist til at rapportere sagerne til den internationale arbejdsorganisation, ILO.
- Det handler især om sager om foreningsfriheden. Vi har brug for at kunne rapportere og lægge pres på regeringen, for at få en stærkere beskyttelse af vores rettigheder, fortæller Khaing Zar.
Fremskridt midt i krisen
Forbundet har dog formået at forhandle sig til støtte til virksomheder og arbejdere under krisen. Det er sket i dialog med de internationale tøjfirmaer, der er medlemmer af alliancen ACT .
- I maj i år underskrev vi en aftale med 6 tøjfirmaer. Den går ud på at sikre arbejdernes sikkerhed og sundhed og at afbøde virkningerne af krisen for virksomheder og arbejdere. En vigtig del af aftalen er, at alle leverandører skal overholde retningslinjer om foreningsfrihed.
- Senest er det også lykkedes os at indgå aftale om en konfliktløsnings-model, som er forhandlet med repræsentanter for gruppen af leverandører til ACT-firmaerne. Aftalen er en stor hjælp til at få overholdt de faglige rettigheder, forklarer Khaing Zar
ACT er en gruppe på omkring 20 tøjfirmaer, som har indgået aftaler med det globale fagforbund, IndustriALL om bæredygtighed og anstændig løn via brancheoverenskomster i tøjindustrien