OBS: Du er nu offline

Mellemøsten  Fagforbund bygger bro til udsatte flygtninge

Byggeforbund forsøger at bringe lokale arbejdere og flygtninge sammen. Samtidig slår Libanons regering ned på faglig organisering af syriske flygtninge.

Mange syriske flygtninge arbejder i byggeriet i Jordan og Libanon. Her er det i Jordans hovedstad, Amman. (
	Søren Zeuth)
Mange syriske flygtninge arbejder i byggeriet i Jordan og Libanon. Her er det i Jordans hovedstad, Amman. ( Søren Zeuth)

- Vi bliver modarbejdet på alle fronter.

Så klar er meldingen fra formanden for bygningsarbejdernes fagforening i Libanon, GSTU, Antoun Antoun. 

Den libanesiske regering startede i juli en kampagne mod syriske flygtninge uden arbejdstilladelse.  Ifølge nye signaler fra regeringen betyder loven, at flygtningene ikke må være medlemmer af faglige organisationer hvis de ikke har en arbejdstilladelse, og den er næsten umuligt at få. Forbuddet skaber problemer:

- Vi er nødt til at organisere dem mere løst, i såkaldte fagforenings-komitéer. Det betyder, at der opstår en skillelinje mellem libanesiske og syriske medlemmer. Vi prøver dog at holde møder, hvor de to grupper kan tale om fælles problemer – for dem er der mange af, siger Antoun Antoun.

I livsfare, hvis de bliver sendt hjem

Det libanesiske arbejdsministerium laver inspektioner i en række sektorer for at finde syriske arbejdere og straffe de libanesiske arbejdsgivere, der ansætter dem. 

- Mange syriske flygtninge risikerer at blive sendt hjem til Syrien, hvor deres liv er i fare. Samtidigt er det blevet endnu sværere for den libanesiske fagbevægelse at organisere flygtninge, forklarer Jonas Devantier, international rådgiver i 3F.

I Jordan er der også kræfter, der vil spænde ben for organiseringen af flygtninge og deres integration på arbejdsmarkedet. 

- Der er mange virksomheder der konsekvent udnytter denne gruppe, som ikke har de samme muligheder for at forsvare deres rettigheder, siger Mahmoud Hiyari der er formand for bygningsarbejdernes fagforening i Jordan.

Flere flygtninge går til fagforeningen

I det sidste års tid er hans fagforening begyndt at give juridisk rådgivning til syriske flygtninge, der er blevet snydt af deres arbejdsgiver.

- Det mest almindelige er, at de syriske flygtninge bliver snydt for deres løn. De har ikke de samme muligheder for at klage, som en jordansk arbejder, og problemerne er voksende. For hver gang vi hjælper en syrisk flygtning, kommer der tre nye til vores dør og spørger om hjælp, siger Mahmoud Hiyari. 

Han er bekymret over de store internationale donorer og deres adfærd i Jordan. De vil gerne sætte store indsatser i gang for at uddanne syriske flygtninge men er ikke interesserede i at beskytte deres rettigheder og give dem mulighed at organisere sig, forklarer han.

Arbejdere har mere til fælles, end de tror

- Nøglen til arbejdet med syriske flygtninge er at integrere dem i fagbevægelsen sammen vores jordanske medlemmer. Mange af de jordanske bygningsarbejdere i vores forbund har jo oplevet den samme type problemer. 

- Når bygningsarbejder møder hinanden - uanset om de er fra Syrien, Jordan eller Libanon - finder de hurtigt ud af, at de har mere til fælles, end de tror, siger Mahmoud Hiyari. 

Mahmoud Hiyari og Antoun Antoun er enige om, at fagbevægelsen er nødt til at se dette som en mulighed og ikke kun som en udfordring. Det er vejen frem. 

- Det er stort, at man bevarer hovedet koldt og hjertet varmt i så vanskelig en situation.  Det er en udfordring, der  for eksempel langt overgår de problemer, vi har med social dumping i Danmark 

3F deler de to fagforeningers synspunkt om, at arbejdere er velkomne, blot de arbejder på lige vilkår. Siger Jonas Devantier. På 3F’s kongres afsluttede forbundet en indsamling til indsatsen i Jordan. I alt samlede 3F 537.000 kroner ind.