Retten til faglig organisering bliver undertrykt i Sri Lanka, og det skal ændres, før landet får fordele og toldfrihed i samhandlen med EU.
Det var budskabet fra en international delegation bestående af blandt andet EU-parlamentarikere, som besøgte Sri Lanka i april. Delegationen mødte sager om chikane af fagligt aktive, ulovlige fyringer og sexchikane i landets eksportzoner.
- Sri Lankas regering skal begynde at sikre arbejdernes ret til at forhandle overenskomster og strejke, ellers vil udbytningen fortsætte, siger Anne-Marie Mineur (MEP for det hollandske socialistparti).
- Hvis de europæiske forbrugere kendte til de undertrykkende forhold, som de kvindelige arbejdere producerer vores tøj under, ville de skamme sig, tilføjer Lola Sánchez Caldentey (MEP fra det spanske venstrefløjsparti Podemos) over for fagforbundet IndustriALL’s hjemmeside.
Begge politikere deltog i delegationen.
Rettigheder krænkes i eksportzoner
Delegationen peger på en række problemer:
- Fagforeninger skal repræsentere mindst 40 procent af de ansatte for at blive en legitim forhandlingspartner.
- Der er forskel på minimumsalderen for at arbejde og for at være i fagforening.
- Arbejdsmiljøinspektører kan ikke besøge arbejdspladser - særligt i eksportzoner - uden forudgående varsel.
- Faglige ledere kan ikke frit besøge eksportzonerne.
- Sri Lankas Investeringsråd blander sig i faglige konflikter.
- Fagforeninger har ikke adgang til domstolene i sager om krænkelse af faglige rettigheder.
- Personaleforeninger bruges til at forhindre arbejderes organisering i fagforeninger.
Forslag nedstemt i EU-Parlamentet
På baggrunden af besøget stillede de to politikere et forslag i EU-Parlamentet om at udskyde en række handelsfordele for Sri Lanka - den såkaldte GSP+ aftale - indtil arbejderne er sikret grundlæggende rettigheder.
Forslaget blev dog nedstemt i EU-Parlamentet med 436 stemmer imod, 119 for og 22 fraværende. Den eneste danske EU-parlamentariker, der stemte for forslaget, var Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen Mod EU. Se, hvordan de danske MEP’er stemte, her.
EU beslutter i løbet af maj måned, om Sri Lanka bliver en del af GSP+-samarbejdet, der fritager landet for told på eksport til EU. Landet blev ekskluderet fra ordningen som følge af overgreb på den tamilske befolkning i borgerkrigens afslutning i 2009.
Nye løfter fra regeringen
Det internationale besøg gav dog andre, konkrete resultater, fortæller Sten Petersen, der deltog i delegationen som 3F’s koordinator i det sydlige Asien.
- For det første gav Sri Lankas arbejdsminister tilsagn om, at 50 procent af gevinsten ved at få bevilget GSP+ skal gå til arbejderne. For det andet gav Investeringsrådet, der styrer frihandelszonerne, tilsagn om, at de faglige ledere fremover vil have fri adgang til zonerne, fortæller Sten Petersen.
Han vurderer, at kravene, der følger med i GSP+, om blandt andet arbejderrettigheder, kan blive et redskab i kampen for ordnede forhold i Sri Lanka.
- Hvis der fra EU’s side er politisk vilje til at bruge de monitorerings-mekanismer, systemerne åbner op for, kan fagforeningerne spille en væsentlig rolle i at sikre, at arbejderrettighederne overholdes, og at man arbejder hen mod ordentlige og rimelige arbejdsforhold. EU har et stort ansvar for at leve op til fine ord og erklæringer, siger Sten Petersen.
3F samarbejder med fagforeninger i Sri Lanka om at forbedre arbejdsforholdene for arbejdere, blandt andet i eksportzonerne.