OBS: Du er nu offline

Zambia  Landarbejdere aftaler sig til bedre vilkår

En lokal overenskomst hæver lønnen og giver for første gang kvindelige arbejdere ret til fire måneders barselsorlov.
Solidaritet nytter. Landarbejdere på Wangwa Farms i Zambia stiger i løn med en ny lokal aftale.
Solidaritet nytter. Landarbejdere på Wangwa Farms i Zambia stiger i løn med en ny lokal aftale.

250 fattige landarbejdere får nu bedre arbejds- og levevilkår på landbrugsvirksomheden Wangwa Farms i Zambia. Det sker, efter at den lokale fagforening har indgået en overenskomst med virksomheden med hjælp fra forbundet NUPAAW, som 3F har arbejdet sammen med siden 2008.

Aftalen med Wangwa Farms betyder en lønstigning for de lavest lønnede på 20 procent, mens de højest lønnede får 7 procent ekstra. Desuden får de en ekstra årlig bonus på en halv månedsløn. Arbejderne på farmen får nu mellem 740 og 4.500 danske kroner om måneden, alt efter hvilket løntrin, de er på.

Arbejderne får dermed mellem dobbelt så meget og syv gange så meget i løn, som de ville have fået under den nationale brancheoverenskomst i landbruget.

Lønnen overstiger også de offentligt ansattes løn i Zambia.

Forhandlede barsel på plads

- Det bedste resultat er dog, at vi fik forhandlet fire måneders barselsorlov med fuld løn til kvinderne, fortæller Joseph Laire, der har været formand for den lokale fagforening i fire år.

Desuden har kvinderne i Zambia ret til én fridag om måneden udover weekender og nationale fridage – en såkaldt mors dag - ifølge loven.

Wangwa Farms i det centrale Zambia er er et familiedrevet landbrug på godt 4000 hektar ejet af én af de mange hvide landbrugsfamilier i landet.

De seneste år har en styrket dialog mellem ledelse og fagforening skabt mærkbare forbedringer på Wangwa Farms: Boligforholdene er blevet bedre, og arbejdernes børn kan nu blive passet i firmaets børnehave. Det gælder også for løsarbejdernes familier.

Flere melder sig i fagforening

Forbedringerne og den lokale faglige organisering har betydet, at 200 ud af de 250 landarbejdere på Wangwa Farms nu er medlemmer af fagforeningen. For fire år siden var det færre end 100.

- Jeg er sikker på, at vi nok skal få de sidste med. For de kan se og mærke forandringerne. Nu vil jeg kæmpe for bedre opkvalificering af arbejderne og for, at kollegerne fremover kan tage en hel arbejdsdag ud til undervisning i arbejdsmiljø, siger Joseph Laire.

Wangwa Farms dyrker blandt andet majs og sojabønner og holder kvæg, får og svin.

Langt hovedparten af Zambias befolkning arbejder på forskellig vis i landbruget.