OBS: Du er nu offline

Det var som at høre min egen historie

For 46-årige Idrees Haider blev 3F’s internationale solidaritetskonference en øjenåbner.

Jeg arbejdede i læderindustrien i Pakistan for 20 år siden som ung. Dengang havde vi heller ingen rettigheder og ingen reel mulighed for at stille krav, fortæller Idrees Haider, der er specialarbejder i Vej & Park i Nordfyn Kommune og medlem af 3F Nordhøjfyn.
Jeg arbejdede i læderindustrien i Pakistan for 20 år siden som ung. Dengang havde vi heller ingen rettigheder og ingen reel mulighed for at stille krav, fortæller Idrees Haider, der er specialarbejder i Vej & Park i Nordfyn Kommune og medlem af 3F Nordhøjfyn.
Af 
 

Pakistansk-fødte Idrees Haider fik sig en overraskelse, da han deltog på 3F’s internationale solidaritetskonference i Karrebæksminde 2.- 3. marts.

Han hørte blandt andet Glen Swanson, 3F’s koordinator i Asien,  fortælle om den uformelle tøjindustri i Bangladesh. Om børn, der sidder og syr ved symaskinerne i små fabrikker gemt væk i smalle gader og lægger sig til at sove under deres maskiner om aftenen.

- Det var som om, vi sad og snakkede om mig og min historie. Jeg arbejdede i læderindustrien i Pakistan for 20 år siden som ung. Dengang havde vi heller ingen rettigheder og ingen reel mulighed for at stille krav, fortæller Idrees Haider, der er specialarbejder i Vej & Park i Nordfyn Kommune og medlem af 3F Nordhøjfyn.

Han fortæller, at diskussionerne har givet ham lyst til at være aktiv i det internationale arbejde.

Det åbnede mine tanker

- Jeg har jo boet i Danmark i mange år, men fik genoplevet, hvordan det er at kæmpe for det daglige brød. Det åbnede mine tanker: Hvor er det, varerne kommer fra i dag, og hvilke forhold bliver de produceret under, siger 46-årige Idrees Haider.

Det var en tilfældighed, der bragte ham til den internationale solidaritetskonference.

- Jeg læste om konferencen på Facebook og syntes, at det lød spændende. Jeg har undervejs fået en anden vinkel på, hvordan 3F arbejder i andre lande, og hvor langt vi er nået. Ikke mindst var det spændende at høre om indsatsen i Asien, siger Idrees Haider.

På konferencen kunne han høre om 3F’s internationale støtte til fagforeninger i Asien, Afrika, Latinamerika og Central- og Østeuropa i samarbejde med FH’s Ulandssekretariatet og Dansk Industri.

Uformel sektor i vækst

Glen Swanson fra 3F’s kontor i det sydlige Asien forklarer, at det uformelle tekstilmarked i Bangladesh udgør en voksende del af landets økonomi. Her arbejder der børn på 9 til 11 år.

- Tidligere producerede man kun til det lokale marked. Men nu er det lokale marked vokset til også at omfatte Indien og Kina, så det er i virkeligheden et kæmpe marked, fortæller Glen Swanson.

- Arbejdet foregår i en gade, hvor arbejderne og børnene også bor. Det er et lille mini-samfund, hvor man støtter hinanden, en slags familie, siger Glen Swanson.

81 mistede livet ved brand

21. februar mistede 81 mennesker livet ved en brand i et boligkvarter af samme type i hovestaden Dhaka. En af bygningerne blev brugt til lager for opbevaring af kemikalier.

I sagens natur står kontrol med arbejdsforhold og faglig organisering svagt i sektoren.

- Der kommer kontrol fra Arbejdstilsynet. Men typisk undersøger inspektørerne kun fabrikken i underetagen, men ikke de otte etager, der ligger ovenover og også huser produktion, siger Glen Swanson.

Han forklarer, at en af de fagforeninger, 3F samarbejder med i Bangladesh, er begyndt at organisere arbejdere i landets uformelle tekstilsektor.

Omkring 100 aktive 3F’ere fra hele landet deltog i konferencen, hvor deltagerne også diskuterede kampen mod social dumping i Danmark og resten af verden, fremtidens udviklingsbistand, indsamling til flygtninge på byggepladser i Mellemøsten og støtte til landarbejdere i Mellemamerika.