En ny præsident varsler nye tider for fagbevægelsen i Sri Lanka. Det vurderer Anton Marcus, formand for industriforbundet FTZ&GSEU, der arbejder i landets eksportzoner.
16. november blev Gotabhaya Rajapaksa valgt til præsident. Han er tidligere forsvarsminister og spillede en hovedrolle i nedkæmpelsen af oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre i 2009. Det, der senere er blevet betegnet et folkemord.
- Den nye regering betyder en overvældende majoritet til en stærk, autoritativ singalesisk buddhist. Den forventes at undertrykke demokratiet og fortsætte med den frie markedsøkonomi. Flere ministre er tidligere blevet beskyldt for at være ansvarlig for korruption og brutal undertrykkelse, siger Anton Marcus.
- Slår ned på medier og kritiske røster
Præsidentens bror, Mahinda Rajapaksa, der selv er tidligere præsident, er nu statsminister. Han var modstander af fredsprocessen med De Tamilske Tigre og anklages for krigsforbrydelser, der har kostet tusinder af tamiler livet, da borgerkrigen i Sri Lanka fik en blodig afslutning.
- To ting star klart: Den nye regering har slået hårdt ned på medierne og folk, der åbent kritiserer dens politik. Og økonomien bliver trukket ud i større inflation med mere undertrykkelse af folkelige protester til følge, lyder det fra forbundsformanden.
Kræver solidaritet og samarbejde
De nye politiske vinde stiller nye krav til fagbevægelsen og arbejderne, vurderer Anton Marcus. Hans fagforening har arbejdet målrettet på at organisere singalesere og tamiler i samme forbund. Nu frygter han etnisk uro.
- Det er dårligt nyt for demokratiske aktiviteter og organisering af arbejdere.
Udviklingen kræver kampagner på fabriksniveau, styrkelse af organisationerne og sociale bevægelser til støtte for arbejdernes kamp.
- Det kræver også mere regionalt og internationalt samarbejde og solidaritet blandt arbejderne i en ny og meget racistisk kontekst, siger Anton Marcus.