24. april var fireårsdagen for katastrofen på fabriksbygningen Rana Plaza, der kostede mindst 1134 tøjarbejdere livet i Bangladesh’ hovedstad, Dhaka. Ofrene blev mindet ved demonstrationer i Bangladesh og internationalt dagen igennem.
Men tre uger forinden var katastrofen tæt på at gentage sig.
5. april sidst på eftermiddagen kollapsede dele af en toetagers bygning i udkanten af Dhaka. Det var vagtlokaler, der stødte op til en 15 etager høj fabriksbygning, Ananta Plaza, som huser to tøjfabrikker. Ingen kom noget til, men der opstod revner i bygningen, hvor 3.000 arbejdere på det tidspunkt var i gang med produktionen.
Det delvise kollaps skete på grund af et skred i jordbunden under fabrikken forårsaget af udgravninger og byggeri på nabogrunden.
Fagforening krævede fabrik lukket ned
Tillidsfolk på de to fabrikker, der begge ejes af firmaet Ananta, krævede, at produktionen øjeblikkeligt blev stoppet, og fabrikkerne lukket ned, og ledelsen i Ananta indvilgede i en todages lukning på grund af risikoen for et totalt kollaps.
De to virksomheder er blandt de få tøjfabrikker i Bangladesh med fagforeninger. Organisationerne er en del af forbundet NGWF (National Garment Workers Federation).
6. april demonstrerede hundredvis af arbejdere fra Ananta-fabrikkerne og krævede en sikkerhedsinspektion fra myndighedernes side og lønkompensation fra arbejdsgiverne.
Ingeniører og andre eksperter fra Accord’en - den internationale aftale om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh - undersøgte fabriksbygningen samme dag på anmodning fra NGWF.
Resultatet blev fire øjeblikkelige påbud, der skulle gøre bygningen sikker, før den igen kunne benyttes til arbejde. Det kollapsede vagtrum skulle blandt andet fjernes, og hullet under fabriksbygningen fyldes med jord og sand, fremgår det af inspektørernes rapport.
- En sejr for de ansatte
10. april erklærede virksomhedsledelsen bygningen for sikker, men arbejderne og deres fagforeninger var stadig bekymrede over risikoen for et kollaps. 11. april besøgte et hold fra Accord’en atter bygningen og erklærede den sikker, og på et møde mellem fagforeninger, virksomhedsledelse og Accorden blev parterne enige om at genoptage produktionen 12. april - efter seks dages lukning.
- Vi blev samtidig enige om, at virksomheden skulle betale løn for de dage, hvor produktionen var lukket, at ingen arbejdere ville blive straffet, og at alle anbefalinger fra Accord’en ville blive fulgt hurtigst muligt. Det er en stor sejr for arbejderne og deres fagforening, siger Shahidul Islam Shahid, faglig sekretær i NGWF.
Sagen er et eksempel på, at fagforeninger kan redde liv, mener 3F.
- Forløbet viser, at det ikke kun er arbejderne, der har glæde af aktive fagforeninger, som tager et ansvar for sikkerheden på fabrikkerne. Det kommer også virksomhederne og landet som helhed til gode, siger Jesper Nielsen, leder af 3F Internationalt.
Virksomheden Ananta leverer blandt andet tøj til de internationale kæder H&M og Zara samt danske Jack & Jones.