OBS: Du er nu offline

Kvinder på Sri Lanka  Fyret da de dannede en fagforening

Det multinationale selskab Ansell satte 300 strejkende arbejdere på gaden. På tredje år kæmper de for at få deres job tilbage.
Af 
 

Det kan have en høj pris at være medlem af en fagforening i Sri Lanka.

Det har 36-årige Priyadam Shiane oplevet.

Hun er en af 300 fabriksarbejdere, der blev fyret på fabrikken Ansell Lanka Pvt. i oktober 2013, efter at de havde dannet en fagforening. Virksomheden producerer gummiprodukter til hospitaler og klinikker over hele verden.

- Jeg har ikke kunne betale husleje i flere måneder og risikerer at miste mit hjem, forklarer Priyadam, der arbejdede for Ansell i 17 år. Hun er enlig mor til en søn på 8 år.

- Jeg har ingen indkomst, efter at jeg blev fyret. Det betyder, at jeg ikke har råd til piller og anden medicin, når min dreng er syg, siger Priyadam.

Beretningen er typisk for de mange fyrede fabriksarbejdere. De fleste er kvinder, der rejste fra fattige landområder til eksportzonen Katunayake uden for storbyen Colombo for at arbejde. Flere af dem har været på fabrikken, siden den blev bygget i 1990.

Formand fik tæv

Konflikten begyndte, da Ansells ledelse uden varsel forringede arbejdernes vilkår i 2013, fortæller en anden af de fyrede, Piume Thilanka.

- Ledelsen satte lønnen drastisk ned og produktionsmålet op. Vi skulle samtidig betale mere for vores frokost. De arbejdere, der klagede over forringelserne, blev afskediget øjeblikket. I stedet ansatte fabrikken vikarer, der ikke havde de samme rettigheder, siger Piume Thilanka.

Hun og flere hundrede andre arbejdere besluttede at danne en fagforening for at kunne forsvare deres rettigheder, men det løste ikke problemerne. I april 2013 blev formanden for fagforeningen, Abdullah Kamal, overfaldet og tævet, så han måtte indlægges på hospitalet.

- Både før og efter modtog jeg anonyme trusler på telefonen, hvor jeg fik at vide, at jeg skulle forlade fagforeningen, siger Abdullah.

Fabrikkens ledelse nægtede at mødes med ham og de øvrige arbejdere, så længe fagforeningen var involveret.

Abdullah Kamal politianmeldte overfaldet. Det blev brugt som argument, da han få måneder senere blev fyret sammen med 10 andre ansatte: Han havde skadet virksomhedens ry gennem anmeldelsen, lød det. Arbejdsretten instruerede Ansell i at genansætte den fyrede tillidsmand, men uden held.

I oktober 2013 gik flere hundrede arbejdere på fabrikken i strejke for deres ret til at organisere sig. Ansell fyrede de strejkende og erstattede dem med vikarer.

Virksomheden profiterede af splittelse blandt de ansatte, hvoraf flere valgte ikke at fortsætte strejken, som siden blev kendt ulovlig. Sri Lankas arbejdsmarkedslov har ikke klare retningslinjer for, hvornår og hvordan man kan strejke.

300 fyrede - de fleste kvinder - sår stadig uden job, selv om blandt andre det internationale industriforbund IndustriALL forsøger at presse Ansell.

Solidaritet gør en forskel

- Den international støtte betyder meget, for uden den ville vi føle os meget alene i en svær situation. Jeg har måtte sælge mine smykker, for at vi kan klare os, og børnene lider afsavn. De har kun mulighed for at gå i skole, fordi fagforeningen giver dem bøger og skoletasker. Legetøj har jeg ikke råd til at give dem, forklarer 36-årige Piume Thilanka.

Flere af de fyrede fabriksarbejdere har deltaget i workshops, arrangeret af FTZ-GSEU med støtte fra 3F, for at lære om rettigheder og social dialog. De håber stadig at kunne vende tilbage til fabrikken, da der er ikke er andre udsigter til at få andet arbejde. De fyrede er blevet stemplet som fagligt aktive og dermed ballademagere, fortæller Piume.  Mange af kvinderne har en relativ høj alder set i forhold til arbejdsmarkedet i Sri Lanka.

- Ansell er en af de førende i verden, blandt andet fordi vi gav vores blod og sved for fabrikken. Da de fyrede os, var det ikke kun vores arbejde, de tog fra os, men hele vores eksistensgrundlag, siger Piume Thilanka.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ansell i Sri Lanka.