Britisk opgør med strejker på vej
Den britiske regering vil gøre det sværere at strejke, især for de offentligt ansatte. En krigserklæring mod fagbevægelsen, mener Labours nye leder, Jeremy Corbyn.
29-årige Bill McKinstry arbejder i London som jord- og betonarbejder ved jernbanen. Han er ansat på såkaldte nul-timers kontrakter, der betyder, at han ikke ved, hvor mange timers arbejde han har i næste uge. (Foto: Søren Zeuth)
Det skal være langt mere vanskeligt at nedlægge arbejdet.
Det mener den konservative britiske regering, der onsdag fik andenbehandlet et kontroversielt lovforslag om fagforeninger i det britiske underhus.
Lovforslaget - the Trade Union Bill - vil gøre det muligt for arbejdsgivere at benytte vikarer som strejkebrydere under en konflikt.
Det stiller samtidig nye krav til opbakningen blandt arbejderne forud for en arbejdsnedlæggelse.
Hvor der i dag blot behøves et simpelt flertal på en arbejdsplads for at gå i strejke, skal mindst 50 % af de ansatte fremover deltage i en afstemning. Blandt de offentligt ansatte skal mindst 40 % af de ansatte aktivt have stemt ja til strejken.
De britiske fagforeninger står stærkest i den offentlige sektor, hvor strejker blandt jernbanearbejdere og sundhedspersonale har skabt debat.
Aktiviteter på facebook skal varsles
Ifølge lovforslaget skal faglige tillidsfolk fremover bære armbind under faglige blokader. I modsat fald vanker der bøder på op til 200.000 kr.
Fagforeninger skal desuden skriftligt varsle demonstrationer og protester i forbindelse med strejker 14 dage i forvejen. I bekendtgørelsen omkring forslaget står der, at det også gælder for aktiviteter på "sociale medier, særligt Facebook, Twitter, blogs og hjemmesider."
Den nye leder af partiet Labour, Jeremy Corbyn, fordømmer forslaget.
- Den konservative regering erklærer reelt krig mod de organiserede arbejdere. Derfor er vi nødt til at forsvare vores rettigheder. Forslaget er en trussel mod vores alles frihed, sagde Jeremy Corbyn på britisk LO's kongres tirsdag.
Vil gøre Thatchers arbejde færdigt
Formand for britisk LO, Francis O'Grady mener, at Davis Camerons regering forsøger at færdiggøre Margeret Thatchers opgør med fagbevægelsen i 80'erne.
- Men de har ikke folket med sig. Der er en stigende bekymring over undermineringen af frihedsrettighederne. Som for eksempel retten til at strejke. Samtidig er jeg sikker på, at landets politibetjente har ting, de hellere vil gøre, end sidde og tjekke strejkende arbejdere på Facebook, siger Francis O'Grady.
Den konservative erhvervsminister Nick Boles forsvarer lovforslaget:
- Folk har en ret til, at den service, de har brug for, ikke bliver forstyrret med kort varsel af en lille gruppe fagforeningsmedlemmer, siger Nick Bole.
Antallet af strejker har ligget historisk lavt siden 1990. Under 20 procent af de gennemførte afstemninger resulterer i dag i strejker. I gennemsnit nedlægger en fagligt organiseret brite arbejdet én dag løbet af 15 år.